Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
07/03/2024 u 16:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Racije u Njemačkoj protiv osumnjičenih za objavljivanje mizoginih postova

U saopštenju se navodi da je policija ispitala 45 ljudi u 11 saveznih njemačkih država, ali niko nije uhapšen

Policija je danas izvršila racije širom Njemačke protiv osoba osumnjičenih da su objavljivale mizogine stavove na internetu.

Racije su bile dio "Godišnjeg dana borbe protiv mizoginije na internetu" koji se od 2022. godine obilježava dan prije Međunarodnog dana žena 8. marta.

- Posmatramo kako onlajn platforme sve više postaju poprište mržnje, uznemiravanja i diskriminacije, posebno ciljajući žene - rekao je šef njemačke Federalne kancelarije kriminalističke policije Holger Minh.

Po njemačkim zakonima uvrede žena se mogu kazniti kao huškanje na mržnju.

Međutim onlajn postovi koji ponižavaju ili prijete ženama često prolaze nekažnjeno, a mnoge žene kažu da izjbegavaju pažnju javnosti plašeći se upravo onlajn napada.

Tokom pripreme za racije policija je pregledala internet tražeći objave koje mogu potencijalno kršiti zakone protiv mizoginije i pokušavala je da identifikuje tih objava.

Imena tih osoba su zatim poslate kancelariji javnog tužilaštva u saveznim državama gdje osumnjičeni žive da bi ti zvaničnici odlučili da li da se nastavi istraga protiv njih.

Objave koje su se smatrale nezakonitim uključuju postove u kojima je bilo izrugivanja i vređanja na seksualizovani način ili javnih poziva da ženama da pošalju slike nagog tijela.

Policija je posebno ciljala na objave koje su pozivale na silovanje ili seksualni napad i na profile sa snimcima silovanja i mučenja žena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 10:13