Radovan Karadžić / RTRS
14/06/2024 u 20:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Radovan Karadžić proteklih dana više puta gubio svijest

Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske, koji se nalazi u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt, proteklih dana više puta je padao u nesvijest.

Karadžićeva ćerka Sonja Karadžić Jovičević rekla je za "Novosti" da je njen otac u poslednjih šest dana nekoliko puta gubio svijest i prilikom padova povrijedio je glavu, kuk, rebra i oba ramena, prenosi B92.

- Svaki put su ga dovlačili iz kupatila ili hodnika i ostavljali u ćeliji bez nadzora, medicinske pomoći i ispitivanja.Za ovih više od dva mjeseca od prošlog alarmantnog stanja, nije imao nikakvu dijagnostičku proceduru, pa samim tim ni terapiju za postojeće probleme. Njegovo zdravstveno stanje je sve ozbiljnije -  rekla je Sonja.

Advokat: Radovan Karadžić možda počeo štrajk glađu u britanskom zatvoru

Ona navodi da je i običnom laiku jasno da je Radovanu Karadžiću hitno potrebna stručna ljekarska pomoć, kao što je sada svima potpuno jasno da je njegov život svakodnevno ugrožen.

- Ovo se više ne može nazvati jednostavnim pokušajem ubistva, jer je ovo sistematsko, nehumano lišavanje čovjeka njegovih prava na medicinsku pomoć u cilju izazivanja nepovratne štete i posledica, kako bi došlo do spore, mučne i sigurne smrti - navodi Sonja Karadžić Jovičević.

Mehanizam u Hagu je sebe proglasio za kontrolora uslova u kojima njihovi osuđenici izdržavaju kazne.

Zatvor "Vajt" u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava uslove, koji su predviđeni standardima evropskih država.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 12:51