/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
30/11/2021 u 10:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раст индекса на Вол стриту

На Вол стриту су у понедјељак цијене дионица надокнадиле дио губитака од петка

На Вол стриту су у понедјељак цијене дионица надокнадиле дио губитака од петка јер се улагачи надају да ширење омикрон варијанте коронавируса неће довести до поновног затварања привреде. Dow Јones ојачао је 236 бодова или 0,68 одсто, на 35.135 бодова, док је S&P 500 порастао 1,32 одсто, на 4.655 поена, а Nasdaq индекс 1,88 одсто, на 15.782 бода.

Након што су у петак ти индекси забиљежили највећи дневни пад посљедњих мјесеци због појаве нове варијанте коронавируса, назване омикрон, у понедјељак су надокнадили дио губитака. Та варијанта вируса могла би бити заразнија од претходних и отпорна на садашње вакцине, па се улагачи плаше поновног затварања привреде.

Иако доктори из Јужноафричке Републике, гдје се та варијанта прво појавила, тврде да заражени немају теже симптоме него од осталих варијанти вируса, Јапан је у понедјељак најавио забрану доласка страних туриста. Многе земље, укључујући Европску унију, Велику Британију, Сједињене Америчке Државе и Бразил, посљедњих дана су построжиле граничне контроле на путовања из шест земаља јужне Африке.

Страховања од поновног затварања привреде ублажила је порука предсједника САД-а Јое Бидена да се та опција засад не разматра и да не би требало паничарити. Он је препоручио да се у затвореним просторима носе маске, позвао људе да се вакцинишу и казао да влада ради с фармацеутским компанијама на плановима ако ће бити потребна нова вакцина.

Фармацеутске компаније, као што су Pfizer и његов партнер BioNTech, Moderna i Јohnson & Јohnson поручиле су да раде на вакцини искључиво против омикрона у случају да се покаже да постојеће нијесу довољне за заштиту од те варијанте вируса. Међу 11 најважнијих сектора S&P 500 индекса највише су порасле цијене дионица у технолошком, у просјеку 2,6 одсто, а слиједио је потрошачки сектор с растом од 1,6 одсто.

Међу највећим добитницама биле су и фармацеутске компаније које производе вакцине против коронавируса. И на европским берзама цијене дионица су надокнадиле дио губитака од петка. Лондонски FTSE индекс ојачао је 0,94 одсто, на 7.109 бодова, док је франкфуртски DAX порастао 0,16 одсто, на 15.280 поена, а париски CAC 0,54 одсто, на 6.776 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:07