Mark Rute / - FOTO: FEJSBUK
19/12/2022 u 22:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rute se izvinio zbog uloge Holandije u trgovini robljem

On je kazao da će vlada uspostaviti fond za inicijative koje će pomoći da se izbori sa nasleđem ropstva u Holandiji i njenim bivšim kolonijama

Holandski premijer Mark Rute izvinio se danas u ime vlade za istorijsku ulogu Holandije u ropstvu i trgovini robljem.

- Danas se izvinjavam u ime holandske vlade za djelovanje holandske države u prošlosti, rekao je Rute u govoru o ropstvu u Nacionalnom arhivu u Hagu.

On je kazao da će vlada uspostaviti fond za inicijative koje će pomoći da se izbori sa nasleđem ropstva u Holandiji i njenim bivšim kolonijama.

Kako prenosi AP, govor je s tišinom dočekala pozvana publika.

Rute se izvinio iako su ga neke aktivističke grupe u Holandiji i njene bivše kolonije pozvale da sačeka 1. jul sledeće godine, kada se obilježava godišnjica ukidanja ropstva prije 160 godina.

Aktivisti sledeću godinu smatraju 150. godišnjicom, jer su mnogi robovi bili primorani da nastave da rade na plantažama deceniju nakon ukidanja.

Holandska vlada je ranije izrazila duboko žaljenje zbog istorijske uloge nacije u ropstvu, ali se zaustavila na formalnom izvinjenju, a Rute je jednom prilikom rekao da bi takva deklaracija mogla da polarizuje društvo.

Međutim, većina u parlamentu sada podržava izvinjenje, prenosi Tanjug.

Obraćanje premijera bilo je odgovor na izvještaj koji je prošle godine objavio savjetodavni odbor koji je imenovala vlada.

Njegove preporuke uključivale su izvinjenje vlade i priznanje da su trgovina robljem i ropstvo od 17. vijeka do momenta ukidanja, "koja se dogodila direktno ili indirektno pod holandskom vlašću, zločini protiv čovječnosti".

U izvještaju se navodi da ono što se naziva institucionalnim rasizmom u Holandiji ne može se posmatrati odvojeno od vjekova ropstva i kolonijalizma i ideja koje su se pojavile u tom kontekstu.

Vlada je u saopštenju navela da će sledeća godina biti godina sjećanja na ropstvo, u kojoj će zemlja "zastati da razmisli o ovoj bolnoj istoriji i o tome kako ta istorija i dalje igra negativnu ulogu u životima mnogih danas".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 20:32