/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
04/10/2023 u 21:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Samit evropskih lidera u Granadi: U fokusu rat i politička nestabilnost

Jedna kriza se događa dok teku pripreme samita, tako da je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev otkazao učešće na skupu u posljednjem trenutku

Evropski lideri će se okupiti u četvrtak u Granadi, u španskoj palati Alhambra, u pokušaju da nađu rešenja za probleme sve turbulentnijeg kontinenta, javlja Asošiejted pres, javljaju agencije prenose mediji9.

U najavi i analizi skupa ta novinska agencija podsjeća da ruski i bjelorsuki predsjednici Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko nisu pozvani, ali da se očekuje da će ostali lideri dati ocjenu mnogih „rana“ zadatih Evropi posljednjih mjeseci i godina.

-Krize su svuda-rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel uoči skupa.

Jedna kriza se događa dok teku pripreme samita, tako da je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev otkazao učešće na skupu u posljednjem trenutku.

Humanitarna tragedija oko 100.000 Jermena koji su bježali iz Nagorno-Karabaha, dela Azerbejdžana sa pretežno jermenskim stanovništvom, uslijedila je posle vojne operacije prošlog mjeseca.

Omer Čelik, portparol stranke turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, rekao je da je Alijev odlučio da ne dođe jer Ankara nije pozvana da učestvuje na sastanku o Azerbejdžanu i Jermeniji.

Na samitu neće učestvovati ni Erdogan, čuju je državu potresao samoubilački bombaški napad blizu parlamenta u nedjelju u glavnom gradu Turske, Ankari.

Turske vazdušne snage od tada napadaju osumnjičene kurdske militante u sjevernom Iraku.

Ipak, forum Evropske političke zajednice biće prilika da lideri suparničkih naroda, poput Srbije i Kosova, budu okupljeni u jednoj plenarnoj sali.

Bezbroj drugih evropskih pitanja će se vjerovatno pojaviti tokom jednog dana pregovora u Španiji, koji će biti završeni kraljevskom večerom i obilaskom čuvene palate Alhambra.

Pažnja će biti usmjerena i na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, od koga se očekuje da će tražiti više podrške i novca od zapadnih saveznika.

U velikoj mjeri zamisao foruma koji se okuplja u Granadi je i pokušaj da se države koje još nisu spremne za članstvo u Evropskoj uniji drže blisko uključene u saradnju.

Dilema o proširenju Unije biće u centru pažnje u petak, drugog dana samita, kada će lideri EU nastaviti razgovore samo među članicama bloka.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:01