Европска унија (илустрација)
22/06/2021 u 12:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шефови дипломатија ЕУ данас о питању проширења

На Међувладиној конференцији би требало да буде формално представљена нова методологија преговора Србије са ЕУ о чланству

Шефови дипломатија чланица Европске унијед данас ће разматрати "веома важно питање проширивања" на Западни Балкан, изјавила је Ана Паула Закаријас, министарка спољних послова Португалије, председавајуће Унији, јавља Бета, преносе медији.

Закаријас је рекла да ће министри на састанку у Луксембургу разматрати стање у преговорима о чланству са Србијом и Црном Гором и када би могло да буде одобрено отварање првих поглавља у преговорима с Албанијом и Сјеверном Македонијом.

Навела је да се очекује да премијерка Србије Ана Брнабић учествује данас у Луксембургу на „политичкој Међувладиној конференцији“ ЕУ и Београда.

На Међувладиној конференцији би требало да буде формално представљена нова методологија преговора Србије са ЕУ о чланству, према којој су преговарачка поглавља тематски сврстана у шест такозваних кластера.

Већина чланица ЕУ није дала сагласност да данас буде отворен неки кластер у преговорима са Србијом, због замјерки на недовољан напредак Београда у областима владавине права, независности правосуђа, борбе против корупције и слободе медија.

Министарка Закаријас је указала да је „веома повољно“ што су чланице ЕУ одобриле Западном Балкану вишегодишњи претприступни програм ИПА-ИИИ, у износу од 14,6 милијарди еура, до 2027. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 18:17