Петер Сијарто / - SHUTTERSTOCK
30/10/2022 u 18:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sijarto: Da je Tramp pobijedio, rata u Ukrajini ne bi bilo

On je ocijenio da debata u Evropi o ratu u Ukrajini nudi „veoma ograničenu“ nadu da će doći do mira jer, kako je naveo, „svi govore glasom rata i eskalacije“

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za američku televiziju pozvao je da se što prije uspostavi mir u Ukrajini i ocijenio da rat ne bi ni izbio da je bivši američki predsjednik Donald Tramp pobijedio na izborima u novembru 2020. godine.

Sijarto je u danas objavljenom intervjuu za One America News Network (OANN) koja je naklonjena Trampu, rekao da mađarska vlada poziva da se što prije uspostavi mir, da dođe do prekida vatre i da se održe pregovori o miru u Ukrajini, prenosi mađarski MTI.

On je ocijenio da debata u Evropi o ratu u Ukrajini nudi „veoma ograničenu“ nadu da će doći do mira jer, kako je naveo, „svi govore glasom rata i eskalacije“.

Sijarto je u tom kontekstu naveo da je tokom posljednjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU „jedini koristio riječ mir“.

Smatra i da su u potpunosti propale sankcije koje je EU uvela Rusiji i ukazuje da je, iako rat nije gotov, „evropska ekonomija na koljenima, a ne ruska“.

On je istakao da Mađarska kao veliki uvoznik energenata pokušava da spriječi Evropsku komisiju da daje predloge koji bi mogli da smanje obim gasa ili nafte na evropskim tržištima i time izazovu dodatni rast cijena.

Kada je riječ o primjedbama zbog odnosa koje Budimpešta održava sa Moskvom, Sijarto je rekao da Mađarska razgovara sa Rusijom jer je njeno postojanje „realnost i biće realnost bez obzira na to kako se rat završi“ i ocijenio da bi prekid komunikacije značio odustajanje od nade da će se postići mir.

Tramp: Da sam ja predsjednik nikada ne bi došlo do rata

-Ne mogu to da dokažem, ali osjećam da, da su se predsjednički izbori ovdje 2020. godine odigrali na drugačiji način, ovaj rat možda ne bi izbio- rekao je Sijarto.

On je ocijenio da bi bila mnogo bolja situacija, ako bi, kako je naveo, Zapad imao jake lidere, koji mogu da razgovaraju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o završetku rata i sklapanju mira.

-Da je predsjednik Tramp pobijedio na izborima u novembru 2020, pretpostavljam da onda ovaj rat ne bi izbio- naveo je Sijarto.

Rekao je i da bi neposredni cilj trebalo da bude da se spriječi direktan sukob NATO i Rusije, i upozorio da bi u suprotnom on doveo do razvoja događaja „koje niko od nas ne bi želio da iskusi“.

Sijarto je naglasio da se mađarska vlada zalaže za „pristup hladnom glavom“ i da je jedina članica NATO koja je donijela odluku da ne šalje oružje u Ukrajinu i jedina članica EU koja je odbila da da doprinos programu obuke EU za ukrajinsku vojsku.

Kada je riječ o predstojećem samitu G20, Sijarto je rekao će on biti prilika da predsjednici SAD i Rusije fizički budu na istom mjestu, i ocijenio da bi onda bilo komplikovano obojici da objasne zašto se ne bi sastali i razgovarali.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:39