Sijartro i Dodik u Banja Luci / - RTRS
01/07/2022 u 19:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sijarto kritikovao EU: Sramota je što BiH nije dobila statius kandidata, potrebno ubrzanje integracija Zapadnog Balkana

Mađarski šef diplomatije u Banja Luci nije krio nezadovoljstvo politikom Brisela, Milorad Dodik ponovio da Republika Srpska ne može biti dio paketa sankcija prema Rusiji

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto ocijenio je danas u Banja Luci da je sramota za Evropu što Bosna i Hercegovina nije dobila status kanidata za prijem u Evropsku uniju i što je proces evropskih integracija znatno usporen za mnoge zemlje potencijalne kadidate.

Sijarto, koji je i ministar trgovine u Vladi Mađarske, kazao je da je u situaciji kada se Evropa suočava sa velikim ekonomskim i energetskim problemima veoma važno ojačati bezbijednost na kontintinentu,

"Mi u Mađarskoj smatramo da je sramota Brisela što je ovoliko usporen ovaj proces i da nije u redu odluka Savjeta Evrope što Bosni i Hercegovini nije obezbijedio status kandidata. Mi Mađari podržavamo stabilnost i evropsku integraciju BiH. I to ne samo riječima, već i djelima", rekao je Sijarto, prenijela je RTRS.

Naglasio je da "u Evropi vladaju veliki ekonomski i enegretski problemi, zato je obaveza svakog evropskog političara da učini sve da se poboljša bezbijednost i stabilnost na našem kontinentu" i objasnio da bi "to značilo ubrzanje integracije regije Zapadnog Balkana".

On je u Banja Luci potvrdio da je Vlada Mađarske odobrila prvih 35 miliona eura pomoći Mađarske za podršku oko 1.400 subjekata malih i srednjih preduzeća na području Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se Sijartu i njegovom timu što su u svojoj veoma napornoj agendi uvrstili i dolazak u Banjaluku.

- Ovo je bila prilika da razgovaramo o ukupnoj političkoj i ekonomskoj situaciji - istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

- Upoznao sam ministra Sijarta s tim da moramo da se ponašamo odgovorno prema očekivanjima naroda u Republici Srpskoj i i da mi ne možemo biti dio paketa sankcija prema Rusiji bez obzira na očekivanja nekih centara moći - poručio je Dodik.

Kazao je da Srpska neće zaboraviti podršku Mađarske gdje su jasno dali do znanja da na nekim mjestima ne treba da se razgovara o nama, nego sa nama,

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:33