/ - FOTO: UNSPLASH
05/09/2023 u 22:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Škole u Francuskoj vratile kući djevojčice jer su nosile odjeću muslimanki

Vlada je prošlog mjeseca objavila zabranu abaje u školama, uz objašnjenje da se njome krše pravila o sekularizmu u obrazovanju, prema kojima su muslimanske marame već zabranjene jer predstavljaju iskazivanje vjerske pripadnosti

Francuske škole poslale su prvog dana školske godine desetine djevojčica kući jer su odbile skinuti abaje, tradicionalnu odjeću muslimanki koja pokriva tijelo od ramena do stopala, rekao je ministar obrazovanja, Gabriel Attal.

On je stanici BFM izjavio da se blizu 300 djevojčica u ponedjeljak ujutro pojavilo u školama noseći abaje, uprkos zabrani ove muslimanske haljine u obrazovnim ustanovama, prensi RSE.

Attal je istakao da je većina pristala da skine haljinu, ali je 67 njih odbilo i vraćene su kući.

Vlada je prošlog mjeseca objavila zabranu abaje u školama, uz objašnjenje da se njome krše pravila o sekularizmu u obrazovanju, prema kojima su muslimanske marame već zabranjene jer predstavljaju iskazivanje vjerske pripadnosti.

Politička desnica je podržala ovu mjeru, a krajnja ljevica smatra da to predstavlja uvredu građanskim slobodama.

Ministar je naveo da su djevojčice koje su vraćene dobile pismo upućeno njihovim porodicama u kojem se kaže da "sekularizam nije ograničenje, nego sloboda".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 01:05