/ - SHUTTERSTOCK
29/01/2023 u 19:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc: Ukrajini neće biti isporučeni borbeni avioni koje traži

Šolc je rekao da će u narednom periodu biti usredsređen na isporuku tenkova „leopard“ Ukrajini

Kancelar Njemačke Olaf Šolc izjavio je danas da Ukrajini neće biti isporučeni borbeni avioni koje traži i upozorio da ne smije doći do rata u nadmetanju za oružje.

U intervjuu nemačkom listu „Tagešpigl“ Šolc je rekao da će u narednom periodu biti usredsređen na isporuku tenkova „leopard“ Ukrajini, prenio je BBC.

-Činjenica je da smo tek donijeli odluku o slanju tenkova, zbog čega mi djeluje neozbiljno da se u Njemačkoj već pokreće nova debata o slanju oružja u Ukrajinu- kazao je Šolc.

Njemačka se u srijedu obavezala da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova „leopard“, posle višenedjeljnog pritiska saveznika, a u isto vrijeme su i SAD odlučile da Ukrajini obezbijede svoje tenkove „M1 abrams“.

Dva dana kasnije zamjenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnik pozvao je Zapad da im obezbijedi borbene avione – američke F-16 i F-35, Evrofajter, Tornado, francuske Rafale i švedske Gripen, dok je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tom spisku dodao i dugometne rakete, koje mogu da pogađaju ciljeve do 300 kilometara.

Šolc je danas ponovio da NATO ne ratuje sa Rusijom i poručio da saveznici „neće dozvoliti da dođe do takve eskalacije“.

Potvrdio je da redovno razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i precizirao da su se poslednji put čuli u decembru.

Neophodno je da razgovaramo, kazao je Šolc i dodao da je uvijek slao jasnu poruku da je napad na Ukrajinu neprihvatljiv i da ova situacija može da se riješi samo povlačenjem ruske vojske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:30