/ FOTO: EUROPOL
07/10/2022 u 11:53 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Španija: Pronađeno više od četiri miliona eura lažnih novčanica od 500 eura

To je jedan od najsofisticiranijih falsifikata eura ikada otkrivenih u EU

U Španiji je 21. septembra razbijena kriminalna organizacija umiješana u proizvodnju i distribuciju falsifikovanih novčanica od 500 eura u vrijednosti od 4,3 miliona eura. Europol je to saopštio u četvrtak. To je jedan od najsofisticiranijih falsifikata eura ikada otkrivenih u EU. Dvanaest osumnjičenih uhapšeno je u devet racija u Alikanteu, Barseloni, Malagi i Valensiji.

- Tokom racija demontirana je ilegalna štamparija i pronađene su visokokvalitetne falsifikovane novčanice od 500 eura vrijedne 4,3 miliona eura i velika količina opreme, uključujući nekoliko štamparskih mašina, mašinu za izolaciju, mašinu za vruće štancanje, giljotinu za papir i sirovine- piše Crimeiste.

Falsifikatori su koristili visoku tehnologiju za proizvodnju falsifikovanih novčanica eura, koje se smatraju nekim od najsofisticiranijih falsifikata ikada otkrivenih u EU.

Istražni tim Banke Španije identifikovao je glavnog osumnjičenog iza štamparije, poznatog policiji otkako je uhapšen 2009. godine zbog sličnog slučaja.

Iako su nove falsifikovane novčanice bile kvalitetnije, imale su slične karakteristike kao i falsifikovane novčanice proizvedene 2009. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:00