Robert Fico / - SHUTTERSTOCK
18/05/2024 u 14:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stanje Fica suviše teško da bi mogao da bude prevezen u Bratislavu ili inostranstvo

Stanje slovačkog premijera Roberta Fica posle atentata u srijedu i dvije operacije je stabilizovano, ali i dalje teško, tako da prevoz iz bolnice u Banskoj Bistrici u Bratislavu ili inostranstvo sada ne dolazi u obzir, saopštili su danas slovačka ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova i vicepremijer, ministar odbrane Robert Kalinjak.

- Razgovaramo sa premijerom uz ograničene mogućnosti. Te povrede su iscrpljujuće. Potrebno mu je što više odmora i prostor za ljekare koji rade na tome da njegovo stanje krene ka povoljnoj prognozi. Još uvijek nismo pobijedili - kazao je Kalinjak na konferenciji za novinare u Ruzveltovoj bolnici gdje leži premijer.

Vicepremijer i najbliži Ficov saradnik rekao je da narednih dana zbog teškog stanja ne dolazi u obzir da premijera prevezu na dalje liječenje u Bratislavu ili inostranstvo odakle je stiglo mnoštvo ponuda pomoći.

- Ne mislim da ga trenutno čeka dalja operacija. Nisam ljekar, ali upravo jučerašnja je potvrdila da je prva obavljena dobro i treba da spriječi dalje komplikacije. Rizik je veliki i stanje je ozbiljno, jer poslije takvih povreda reakcija organizma može da ima mnogo komplikacija. Kritično je četiri do pet dana. Možda ćemo sutra biti veći optimisti - rekao je Kalinjak, prenosi N1.

Vicepremijer je podsjetio da je prognoza prvog dana, u srijedu kada je u mjestu Handlova u centralnoj Slovačkoj 71-godišnji Slovak Juraj Cintula ispalio pet hitaca iz pištolja u premijera, bila jako loša, jer pucnji u stomak obično završavaju fatalno.

Minstar odbrane Slovačke: Fico danas ponovo operisan i pri svijesti je, stanje i dalje ozbiljno

Kalinjak je naglasio, povodom riječi mađarskog premijera Viktora Orbana, da će Robert Fico jako nedostajati u narednim mjesecima zbog dešavanja u Evropskoj uniji i rata u Ukrajini, da se ništa ne mijenja na tome kakvu politiku vodi slovačka vlada, iako je premijer u bolnici, a da vladu glavni zadatak čeka kod kuće.

- Moramo da naučimo ponovo demokratiju da hoda. Fica su častili najgorim epitetima, govorili zaustavimo zlo. Kakvo zlo? Vlade desnice su se uvijek raspadale i frustracija iz njihovog neuspjeha izrodila se u atentat. Treba da se vratimo u 2010. godinu kada su se svi osjećali dobro, političari, nevladine organizacije, mediji - rekao je Kalinjak.

Vicepremijer i ministar odbrane dodao je da je sada neophodno da država funkcioniše, a da društvo ima sigurnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 18:21