Брисел, илустрација / - Википедија
17/01/2022 u 07:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станови у Европској унији скупљи 9,2 одсто

Све су земље ЕУ, осим Грчке, биљежиле раст циjена стамбених некретнина у трећем тромjесечjу у односу на исти период годину раниjе, а у њих пола стопа раста била jе већа од десет одсто, напомињу у Еуростату.

Циjене стамбених некретнина у ЕУ и еурозони порасле су у трећем кварталу прошле године, наjснажниjе у више од 15 година, показао jе извjештаj Еуростата.

На нивоу ЕУ циjене стамбених некретнина порасле су у трећем прошлогодишњем тромjесечjу 9,2 одсто у односу на исти период 2020, наjснажниjе у мало више од 15 година. У другом тромjесечjу увећане су 7,4 одсто, према ревидираним подацима.

У еурозони циjене су у трећем тромjесечjу порасле 8,8 одсто, наjснажниjе од 2005. године када jе Еуростат почео прикупљати податке, преносе Независне новине.

"У другом прошлогодишњем тромjесечjу увећане су на годишњем нивоу 6,8 одсто. Све су земље ЕУ осим Грчке, чиjи подаци ниjесу били доступни, биљежиле раст циjена стамбених некретнина у трећем тромjесечjу у односу на исти период годину раниjе, а у њих пола стопа раста била jе већа од десет одсто", напомињу у Еуростату.

Наjвише су порасле у Чешкоj, 22 одсто, у односу на исти период 2020. Слиjеде Литваниjа и Естониjа с растом циjена 18,9, односно 17,3 одсто, те Холандиjа гдjе су порасле 16,8 одсто. У Хрватскоj су циjене стамбених некретнина у трећем прошлогодишњем кварталу порасле девет одсто у односу на исти период 2020, наjснажниjе од почетка 2020. године. У другом тромjесечjу увећане су 6,5 одсто.

Наjблаже су порасле циjене на Кипру, 2,2 одсто, а слиjеде Италиjа и Шпаниjа с растом циjена стамбених некретнина 4,2 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 23:57