/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
25/06/2023 u 01:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanovi u Njemačkoj pojeftinili najviše od 2000. godine

Glavni razlog potresa na tržištu je snažan rast kamata, zbog čega su krediti postali vrlo skupi

Stanovi u Njemačkoj su početkom ove godine pojeftinili najviše od 2000.Cijene su u prvom tromjesečju u prosjeku pale 6,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, objavio je Destatis.

Riječ je o najvećem padu cijena od početka statističkog niza prije 23 godine. U odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine, stanovi su u prosjeku jeftiniji 3,1 odsto, prenosi SEEbiz.

Već u posljednjem kvartalu prošle godine statističari su zabilježili osjetan pad cijena nekretnina, nakon godina procvata.

Glavni razlog potresa na tržištu je snažan rast kamata, zbog čega su krediti postali vrlo skupi.

Uz to, faktor je i stalna inflacija koja je smanjila kupovnu moć građana. Mnogi više ne mogu da priušte kupovinu nekretnina. Posao s bankarskim stambenim kreditima već je mjesecima izrazito slab. Tek u aprilu, prema podacima Bundesbanke, opet se smanjio gotovo za polovinu.

Pad cijena stanova početkom godine zabilježen je i u gradovima i u ruralnim područjima. Pritom je pad cijena bio nešto veći u gradovima. Najveća su sniženja bila u Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Dizeldorfu.

U tim metropolama su kuće za jednu ili dvije porodice pojeftinile 10,4 odsto, a stanovi su se plaćali 6,4 odsto manje nego u prvom kvartalu prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:12