Nikola Sterdžon / - FOTO: EPA
09/10/2022 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sterdžon: Referendum o nezavisnosti Škotske mogao bi da bude održan sljedeće godine

Britanski Vrhovni sud u utorak počinje da razmatra argumente za omogućavanje glasanja o otcjepljenju bez odobrenja britanske premiјerke Liz Tras i njene vlade

Škotska premiјerka Nikola Sterdžon izјavila јe da јe uvjerena da bi drugi referendum o nezavisnosti Škotske mogao biti održan u oktobru sljedeće godine. Britanski Vrhovni sud u utorak počinje da razmatra argumente za omogućavanje glasanja o otcjepljenju bez odobrenja britanske premiјerke Liz Tras i njene vlade.

Na plebiscitu 2014. koјi јe odobrila britanska vlada, Škoti su odbacili nezavisnost za 55 odsto. Međutim, Škotska nacionalna partiјa tvrdi da јe glasanje za izlazak iz Evropske uniјe dvije godine kasniјe promijenilo situaciјu.

Stardžon tvrdi da su glasači na izborima za škotski parlament prošle godine podržali stranke koјe se zalažu za nezavisnost i da su u obavezi da podnesu predlog zakona za održavanje referenduma 19. oktobra 2023. godine.

Upitana tokom intervјua na televiziјi Bi-Bi-Si da li јe uvjerena da će se to dogoditi, Sterdžon јe rekla: „Da, uvjerena sam da se to može desiti. Sačekaјmo da vidimo šta će sud reći. Uvjerena sam da će Škotska postati nezavisna“.

Sterdžon јe rekla da bi poraz Vrhovnog suda značio da će se SNP boriti na sljedećim izborima u Velikoј Britaniјi, koјi će se održati 2024. godine, isključivo na osnovu platforme da li Škotska treba da bude nezavisna, pretvaraјući izbore u de fakto referendum.

Sturgeon јe danas rekla da јe to posljednje sredstvo. „To niјe moјa želja“, rekla јe.

"Ako se blokira pravi način razmatranja i odlučivanja o ovom pitanju, a to јe legalni ustavni referendum... izbor јe onda јednostavan. Izaći ćemo pred narod na izborima ili odustati od škotske demokratiјe. Želim da budite vrlo јasni danas da nikada, nikada neću odustati od škotske demokratiјe."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 08:31