Jens Stoltenberg / - EPA
20/06/2024 u 20:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Stoltenberg pozdravio odluku Rumunije da Ukrajini obezbijedi PVO sistem Patriot

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas odluku Rumunije da Ukrajini obezbijedi sistem protivvazdušne odbrane "Patriot".

Rumunski Vrhovni savjet odbrane odobrio je ranije danas slanje odbrambenog sistema „Patriot“ Ukrajini, ali uz uslov da se nastave pregovori sa njenim saveznicima u NATO, a posebno SAD, o isporuci Rumuniji „sličnog ili ekvivalentnog sistema“, prenio je rumunski portal digi24.ro.

- S obzirom na značajno pogoršanje bezbjednosne situacije u Ukrajini kao rezultat upornih i masovnih napada Rusije na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu, posebno energetsku, kao i regionalne posledice ove situacije, uključujući i po bezbjednost Rumunije, u bliskoj koordinaciji sa članicama Alijanse, članovi Savjeta su odlučili da doniraju Ukrajini Patriot sistem - navodi se u saopštenju rumunskog Savjeta odbrane.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će odluka Rumunije da njegovoj zemlji pošalje sistem protivvazdušne odbrane „Patriot“ ojačati ukrajinski štit i bezbjednost širom Evrope.

- Ovaj ključni doprinos će ojačati naš vazdušni štit i pomoći će nam da bolje zaštitimo svoje ljude i ključnu infrastrukturu od ruskog vazdušnog terora - naveo je Zelenski na mreži X.

Ukrajinski zvaničnici apelovali su na zapadne saveznike da ubrzaju isporuke protivvazdušnih odbrambenih sistema pošto je Rusija pojačala vazdušne udare širom Ukrajine.

Rumunija trenutno ima dva operativna sistema „Patriot“, drugi koji je prošle nedjelje ušao u opremu rumunske vojske.

Članovi Saveta odbrane odlučili su danas da doniraju Ukrajini jedan sistem „Patriot“.

Ukrajina će dobiti nov sistem PVO od Italije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 05:34