Ilustracija / UNSPLASH
28/06/2024 u 22:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sud u Sloveniji o "SKY": Masovnim prisluškivanjem povrijeđeno pravo zagarantovano Ustavom

Povodm komunikacije koja se odvijala preko kriptovane komunikacije "SKY" sud u Sloveniji je od ranije, među prvim zemljama, kroz konkretne sudske predmete donio pojedine odluku u kojima navodi da je masovnom komunikacijom povrijeđeno pravo zagarantovano ustavom.

Konkretan primjer za to je zahtjev za izuzimanje dokaza branioca optuženog S.B., koja je prije dvije godine djelimično uvažena od strane suda u Ljubljani.

Radi se o zahtjevu za izuzimanje "CD sa oznakom 01-2021 IZVOD" na ID br. 3111 sa dokazima koji se odnose naodgovor Generalnog direktorata Nacionalne policije Francuske, Kancelarije za borbu protiv trgovina drogom sigurnim šifriranim podacima aplikacije za razmjenu poruka SKY ECC- klasifikovan u 336 fascikli dobijenih na osnovu evropskih istražnog naloga Okružnog suda u Ljubljani dana 06.10.2021."

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

- Izuzeti dokumenti zapečaćeni su u poseban omot i pohranjeni odvojeno od ostalih spisa (drugi stav 285.e ZKP, treći stav člana 83 ZKP) - navodis e u odluci u koju je portal Dan imao uvid.

Evropski sud pravde odbacio "nezakonit SKY": Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

- Nakon provedene istrage, Okružno tužilaštvo u Krškom podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Č.A., G.Ž., N.I., M..Z. i K.S. za krivično djelo pranje novca iz stava 4., trećeg i prvog. 245. čl. KZ-1, protiv Č.A., Ž.G., I.N., S.B., G.V., G.L., S.L. i S.L., D.S.i A.D. zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i promet neovlaštene droge po trećoj i prvi stav 186 KZ-1 i protiv okrivljenih J.R., B.M., S.A. i L.G. za krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet neovlaštene droge iz st. 186. čl. KZ-1. Optužnica je pravosnažna - navodi se u dokumentu pomenutog suda.

U pomenutoj odluci se, između ostalog,  navodi: "privatnost je u slovenačkoj ustavno-sudskoj praksi relativno visoka, veća nego u mnogim drugim zemljama, i toga je važno biti svjestan, posebno kada zakonodavac donosi novine u oblasti prikrivenih istražnih radnji ili drugih oblika zadiranja u privatnost, argument je da je određena mjera zakonom uređena ili ustavno " "potvrđena" u nekoj drugoj evropskoj državi ili čak da je priznata kao usklađena sa EKLJP ne znači da može proći ustavnosudski test iz člana 37. Ustava Republike Slovenija".

Pored toga, sud u Sloveniji ima i odluku i u predmetu  čiji dio u odnosu na "SKY" glasi: "Osnova obrazloženja pobijane odluke u vezi s ovim pitanjem je da je raspravni sudija  prihvatio stajalište da je ustavno pravo okrivljenika iz članka 37. Ustava Republike Slovenije povrijeđeno zbog masovne kontrole stranih pravosudnih tijela. (odluku koju je raspravni sudija upisao u čl. 81. tačke obrazloženja). Po ovom pitanju, stajališta državnog tužioca su, s jedne strane, kontradiktorna stajalištima branitelja optuženih u odgovorima na tužbu državnog tužioca, a posebno u odgovoru na tužbu koji je potpisao optuženik A.A.

Oba se pozivaju na sudsku praksu nacionalnih sudova i sudova EU-a. U tački 74. obrazloženja sud prvog stupnja napominje da "do sada nije nedvosmisleno objašnjeno na koji način se došlo do sadržaja platformi Encho Chat i SKY ECC, jesu li poruke dobijene u stvarnom vremenu ili u trenutku slanje ili primanje, odnosno jesu li poruke već spremljene preuzete sa servera i uređaja korisnika, a spornim se smatra i masovni nadzor korisnika širom svijeta temeljen na nalogu istražnog sudije u Francuskoj, gdje se server nalazio.

U ovom dijelu sutkinja je sažela doprinos Vanje Bajović,  profesorice na Pravnom fakultetu u Beogradu, u prilogu Encho Chat i Sky Ecc komunikacija kao dokaz u krivičnom postupku (neslužbeni prevod priloga Vanje Bajović). Dakle, zapravo, kako ispravno ističe državna tužiteljika, već na ovom mjestu prvostupanjski sudija ukazuje da stvarno stanje nije u potpunosti utvrđeno, što upućuje na primjenu stavka 1. članka 285.e ZKP-a".

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 22:51