/ Izvor: Printskrin Google maps
18/08/2023 u 20:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sukob kiparskih Turaka i mirovnih snaga UN u blizini tampon zone na Kipru

Tenzije su, međutim, eskalirale, što je dovelo do fizičkih sukoba između grupe kiparskih Turaka i pripadnika UNFIKIP-a, a rezultat su oštećena vozila mirovnih snaga

U blizini mjesta Pila na Kipru, u tampon zoni između grčkog i turskog dijela zemlje, koja se nalazi u nadležnosti mirovne misije UNFIKIP, došlo je do incidenata i sukoba između kiparskih Turaka i „plavih šlemova“.

Incidente su osudili zvanična Nikozija, Evropska unija i UNFIKIP, prenosi Katimerini.

Nakon što je turska strana najavila da želi da obnovi put koji prolazi kroz tampon zonu, kod sela Pila, u nadležnosti UNFIKIP-a, pripadnici mirovne misije UN su jutros krenuli na lokaciju, kako bi spriječili radove na putu, jer predstavljaju kršenje „statusa kvo“, odnosno neutralne zone, prenosi Kosovoonline.

Tenzije su, međutim, eskalirale, što je dovelo do fizičkih sukoba između grupe kiparskih Turaka i pripadnika UNFIKIP-a, a rezultat su oštećena vozila mirovnih snaga.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji je zabilježio trenutke napetosti i na kojem se vide buldožeri kojima upravljaju kiparski Turci, koji premiještaju vozila UNFIKIP-a, prenosi Katimerini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 14:48