ilustracija / - PHOTO BY JAY HEIKE ON UNSPLASH
12/08/2024 u 18:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šumski požar proširio se na rub Atine

Brzošireći šumski požar podstaknut olujnim vjetrovima proširio se u ponedjeljak na rub Atine, zahvatajući stabla, kuće i automobile, i prisiljavajući na evakuaciju nekoliko bolnica i desetak mjesta i sela, saopštile su grčke vlasti, prenosi Avaz.

Stotine šumskih požara izbile su širom Grčke od maja. Dok su ljetni požari uobičajeni u Grčkoj, izuzetno toplo i suho vrijeme povezano s klimatskim promjenama učinilo je požare češćim i intenzivnijim. Šumski požari podstaknuti ekstremnom vrućinom takođe su bjesnili ovog mjeseca u dijelovima Španije i na Balkanu.

Više od 670 vatrogasaca potpomognutih dobrovoljcima, 183 vatrogasna vozila, 32 aviona, vodene bombe i helikopteri borili su se s posljednjim šumskim požarom koji je izbio u 15 sati po lokalnm vremenu u nedjelju u blizini Varnavasa, 35 kilometara sjeverno od Atine.

Do ponedjeljka je požar, najteži u Grčkoj ove godine, napredovao do sela Grammatiko, primorske zajednice Nea Makri i rubova gusto naseljenih sjevernih predgrađa Atine na šumovitoj planini Penteli.

Snažni vjetrovi neprestano su mijenjali smjer požara, a obim područja zahvaćenog plamenom procijenjen je na 30 kilometara.

Očekuje se da će vjetrovi još pojačati u nadolazećim satima, pogoršavajući požar, kazao je Theodore Giannaros, istraživač u Nacionalnom opservatorijumu u Atini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
ATINAPOŽARŠUMA
11. septembar 2024 23:43