/ - EPA
16/12/2022 u 23:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suprug Eve Kaili priznao umiješanost u aferu "Katargejt"

Kailijeva se suočava i sa optužbama za prevaru.

Suprug uhapšene potpredsjednice Evropskog parlamenta Eve Kaili, Frančesko Đorđi, koji je umiješan u aferu "Katargejt" priznao je da je učestvovao u skandalu u vezi sa primanjem novca iz Katara i Maroka. Kailijeva se suočava i sa optužbama za prevaru.

Kailijeva, koja je smijenjena sa svoje funkcije, u pritvoru je zbog optužbi za pranje novca i korupciju u vezi sa navodnim isplatama koje su ona i još tri osobe primile iz Katara u skandalu koji je potresao Evropski parlament.

Među njima je i njen suprpug, Frančesko Đorđi. Portal "Il Fato Kotidijano" prenio je da je Đorđi, koji je inače vlasnik dvije nevladine organizacije, priznao belgijskim vlastima da je umiješan u aferu.

Đorđi je naveo da je upravljao gotovinom koja je dolazila iz Maroka i Katara, a raspoređena je između predstavnika Evropskog parlamenta, parlamentarnih pomoćnika i drugih ličnosti sposobnih da utiču na to kako će glasati i ponašati se unutar briselskih institucija.

Istovremeno se izvinio za svoje postupke i zatražio da iz pritvora bude oslobođena njegova supruga kako bi bila sa njihovom malom ćerkom.

Kailijeva je, međutim, negirala sve navode optužbe. Među uhapšenima zbog korupcije je i bivši socijaldemokratski poslanik u EP, Pjer Antonio Panzeri.

U vezi sa tim slučajem, belgijska savezna pravosudna policija pretresla je 16 kuća u Briselu.

U međuvremenu, glavni evropski tužilac zatražio je da Evropski parlament ukine imunitet od krivičnog gonjenja za dvoje grčkih poslanika zbog sumnje u prevaru, a jedna od njih je Eva Kaili.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da je njegov zahtev uslijedio nakon izvještaja Kancelarije EU za borbu protiv prevara (OLAF) i sumnje u prevaru u vezi sa upravljanjem poslaničkim naknadama i, posebno, platama za pomoćnike.

Navodi se da je riječ o smijenjenoj potpredsjednici EP-a, socijalistkinji Evi Kaili i Mariji Spiraki, iz stranke desnog centra Nova demokratija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 02:39