Kesaria Abramidze / FOTO - NSTAGRAM/KESARIA ABRAMIDZE/N1
19/09/2024 u 22:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Trans žena ubijena u Gruziji dan nakon izglasavanja anti-LGBT zakona

Jedna od najpoznatijih transrodnih žena u Gruziji ubijena je u svojoj kući, dan nakon što je parlament ove zemlje usvojio zakon protiv LGBT populacije.

Gruzija donijela radikalan zakon za LGBT populaciju

Lokalni zvaničnici kažu da je Kesaria Abramidže (37) izbodena na smrt u svom stanu u glavnom gradu Tbilisiju u srijedu, prenosi BBC. Uhapšen je 26-godišnji muškarac, povezan sa ovim slučajem. Gruzijski mediji prenijeli su da je on poznat žrtvi.

Grupe za ljudska prava povezale su ubistvo sa novim anti-LGBT zakonom, tvrdeći da je njegovo promicanje od strane vlade podstaklo transfobični zločin iz mržnje, prenosi N1.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili, koja se protivila novom zakonu, rekla je da je „užasno ubistvo“ pokrenulo hitna pitanja o zločinima iz mržnje i diskriminaciji. Zakoni vlade premijera Iraklija Kobahidžea ograničavaju prava LGBT osoba.

Uvedena je zabrana istopolnih brakova, operacija za afirmaciju pola, usvajanja djece od strane neheteroseksualaca i promovisanja istopolnih veza u školama. Predlog zakona je u utorak prošao kroz parlament sa 84 prema nula, uprkos kritikama grupa za ljudska prava.

Vladajuća partija je saopštila da je zakon o „Zaštiti porodičnih vrednosti i maloljetnika” osmišljen za  većinu Gruzijaca koji traže zaštitu od „LGBT propagande”. Ali lokalni aktivisti za prava LGBT osoba rekli su da je vlada koristila homofobični i transfobični jezik i ideje u promovisanju zakona.

Nekoliko aktivista je direktno povezalo ono što su rekli da je štetna retorika vlade sa ubistvom ove manekenke. Jedna od prvih otvoreno trans javnih ličnosti u zemlji, predstavljala je Gruziju na međunarodnim takmičenjima i imala je više od 500.000 pratilaca na društvenim mrežama.

- Politička homofobija, bifobija i transfobija postali su centralni dio vladinog zvaničnog diskursa i ideologije- rekla je lokalna grupa za ljudska prava Centar za socijalnu pravdu.

- Ubistvo Kesarije Abramidže ne može se posmatrati odvojeno od ovog opšteg konteksta- dodali su.

Predstavnici Evropske unije već su osudili zakon kada je usvojen ranije ove nedelje, rekavši da dodatno ugrožava navedeni cilj zemlje da se pridruži EU. Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, rekao je da zakon „još više skreće zemlju sa njenog puta u EU“.

On je pozvao gruzijsku vladu da povuče zakon.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 22:44