FOTO: PRINTSKRIN / - DONALD TUSK
10/09/2024 u 21:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tusk: Odluka Njemačke da pooštri granične kontrole je neprihvatljiva

Poljski premijer Donald Tusk osudio je danas odluku susjedne Nemačke da pooštri granične kontrole u ​​pokušaju da suzbije neregularne migracije.

- Sa poljske tačke gledišta, ta akcija je neprihvatljiva - rekao je Tusk i najavio razgovore sa drugim državama koje će biti pogođene ovakvom odlukom Berlina i načinima da se to iznese pred članice Evropske unije (EU),  prenosi Politiko.

Nadam se da ćemo o tome razgovarati u duhu EU, rekao je on na sastanku sa diplomatama Poljske.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer objavila je u ponedeljak privremenu strožu kontrolu na svim njemačkim kopnenim granicama, kako bi se smanjile neregularne migracije i poboljšala bezbjednost.

Ona je najavila da će kontrole biti uvedene na kopnenim granicama Njemačke sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danskom.

Dodatne kontrole već su postavljene na granicama sa Poljskom, Švajcarkom i Češkom, koje će ostati na snazi do 15. decembra, odnosno na austrijskoj granici do 11. novembra.

Tusk je odluku Berlina nazvao „de fakto suspenzijom šengenskog sporazuma“, koji je potpisan 1985. godine i omogućava putovanje bez restrikcija kroz svih devet država koje dijele granicu sa Njemačkom.

Nemam sumnje da je unutrašnja politička situacija u Njemačkoj razlog uvođenja ovih mjera, a ne naša politika prema nelegalnim migracijama, kazao je Tusk.

Njemačka uvodi kontrole na granicama

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 17:18