/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
13/12/2023 u 09:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Briselu sjutra jedan od najneizvjesnijih samita EU

Čelnici bi trebalo da odluče o preporuci Evropske komisije (EK) da se otvore pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom

Čelnici država članica Evropske unije (EU) okupiće se sjutra u Briselu na dvodnevnom samitu kako bi razgovarali o proširenju i reviziji sedmogodišnjeg budžeta, prenosi MINA.

Oko te dvije teme za sada se ne nazire konsenzus zbog čega je predstojeći samit jedan od najneizvjesnijih u posljednjih nekoliko godina, prenosi Hina.

Čelnici bi trebalo da odluče o preporuci Evropske komisije (EK) da se otvore pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom.

Iako tu preporuku podržava 26 država članica, nije sigurno da će biti i usvojena jer Mađarska prijeti vetom.

Iz Budimpešte, međutim, dolaze signali da bi mogli skinuti blokadu na pomoć Ukrajini ako EU odmrzne sredstva koja su toj državi zamrznuta zbog problema sa vladavinom prava i demokratskim standardima.

Prije sastanka na vrhu EU, danas će se održati Samit EU - Zapadni Balkan na kojem se očekuje da će EU još jednom potvrditi evropsku perspektivu regiona i ponuditi postupnu integraciju državama u zavisnosti od njihovog napretka u ispunjavanju kriterijuma.

EU će zatražiti od zapadnobalkanskih partnera da se u potpunosti usklade sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije, što se uglavnom odnosi na sankcije prema Rusiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
BRISELEUSAMIT
27. april 2024 19:36