Rudnik litijuma / - WIKIPEDIA
08/07/2024 u 09:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Francuskoj rudnik litijuma startuje 2028: Proglašen za nacionalni interes

Projekat rudnika litijuma u Francuskoj proglašen je dekretom za "veliki nacionalni interes".

Ovaj projekat otvaranja rudnika litijuma u ​​Ešasijeru dio je francuske strategije da se oslobodi zavisnosti od uvoza rijetkih sirovina, posebno iz Kine, piše Le Mond.

Jedan od najvećih evropskih projekata iskopavanja litijuma, koji sprovodi grupa Imeris u Alijeu, pridružio se listi „projekata od velikog nacionalnog interesa“, što je sinonim za ubrzane procedure, prema uredbi objavljenoj u Službenom listu u nedjelju 7. jula. 

Proizvodnja litijumskih baterija za električne automobile je ključni element energetske tranzicije.

Prema Imerisu, projekat pod nazivom Emili ima za cilj da od 2028. proizvede litijum potreban za proizvodnju baterija za više od 700.000 vozila tokom 25 godina.

Javna rasprava pokrenuta u martu o ekološkim i socio-ekonomskim uticajima projekta trebalo bi da bude završena 31. jula, saopštila je Nacionalna komisija za javnu raspravu (CNDP).

Imeris procjenjuje da bi njegov projekat, opisan kao "najveći rudarski projekat u Francuskoj za više od pola vijeka", stvorio 500 direktnih poslova i 1.000 indirektnih poslova. Kolosalni projekat rudnika litijuma u ​​Overnju dijeli stanovništvo koje se plaši uticaja na zemljište i pristup vodi.

Status „projekta od velikog nacionalnog interesa“, uveden Zakonom o zelenoj industriji iz oktobra 2023, omogućava industrijskim projektima od značaja za ekološku tranziciju ili nacionalni suverenitet da imaju koristi od mjera ubrzanja  administrativnih prepreka.

Širom svijeta, do 2022. godine, iskopavanje litijuma bilo je 47 odsto iz Australije, 30 odsto u Čileu i 15 odsto iz Kine. U Evropi, samo Portugal proizvodi malo litijuma, sa 0,5 odsto globalne rudarske proizvodnje u 2022, prema podacima USGS.

U maju je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) ohrabrila povećana ulaganja u rudarstvo kako bi se globalno zagrijavanje smanjilo na 1,5 stepeni Celzijusa do kraja vijeka.

Cijena litijuma u Kini pala skoro 80 odsto

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:14