Ekološki skandal u Švedskoj / - EPA
29/12/2023 u 06:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Švedskoj najveći ekološki skandal u posljednjih 50 godina, optuženo 11 osoba

Kompanija za upravljanje otpadom optužena je da je nelegalno zakopala i odložila desetine hiljada tona otpada na 21 lokaciju u 15 opština širom Švedske, što je dovelo do požara, curenja toksičnih tvari i milionskih troškova za poreske obveznike

Jedanaest osoba povezanih sa kompanijom za upravljanje otpadom Think Pink optuženo je za ekološke zločine u najvećem ekološkom skandalu u Švedskoj u posljednjih 50 godina.

Prema pisanju švedskih medija, 11 osoba iz kompanije NMT „Think Pink” optuženo je za niz krivičnih djela u najvećem ekološkom zločinu u Švedskoj.

Kompanija za upravljanje otpadom optužena je da je nelegalno zakopala i odložila desetine hiljada tona otpada na 21 lokaciju u 15 opština širom Švedske, što je dovelo do požara, curenja toksičnih tvari i milionskih troškova za poreske obveznike.

Istraga je otkrila štetne nivoe arsena, dioksina, olova, cinka, bakra i derivata nafte, a pre tri godine djelovi Stokholma bili su obavijeni dimom izazvanim požarom na napuštenoj deponiji koju vodi kompanija.

U centru skandala su uspješna preduzetnica Bela Nilson, koja je sebe nazvala "kraljicom smeća" i njen bivši suprug Tomas Nilson.

Svi optuženi negiraju zločin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:21