oružje / - FOTO: EUROPOL
23/09/2024 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uhapšen jedan od najozloglašenijih kriminalaca u Letoniji

Letonska državna policija uhapsila je jednog od najozloglašenijih kriminalaca u Letoniji nakon obavještajne operacije koju su podržali Europol i Eurodžast.

Policija je tokom akcije oduzela 110.000 eura u gotovini, dva komada oružja, 95 komada municije, četiri airsoft ručne bombe, dva pancira, 13 kilograma marihuane, deset nekretnina, krivotvorena identifikaciona dokumenta, četiri vozila, novčanike za kriptovalute i luksuzne satove.

Europol: Klanovi aplikaciju "Ghost" koristili za ekstremno nasilje, trgovinu drogom i pranje novca

- U istovremenim akcijama, još deset članova iste organizovane kriminalne grupe uhapšeno je u Rigi, Letonija, dok je šest drugih uhapšeno u Ljoret de Maru i Valensiji u Španiji, u saradnji sa španskom nacionalnom policijom. Glavni osumnjičeni je bio jedna od ključnih ličnosti u latvijskom kriminalnom svijetu. Bio je poznat po svom luksuznom načinu života, iako nije imao legalne izvore prihoda, i aktivno je putovao u inostranstvo. Kako bi izbjegao zarobljavanje, kretao se u posebno opremljenom kombiju u pratnji tri naoružana čuvara, što ilustruje visok nivo sigurnosnih mjera koje je održavao- navode iz Europola.

Ova osoba osumnjičena je da je vodila mrežu umiješanu u teška krivična djela, uključujući međunarodnu trgovinu drogom i pranje novca u industrijskim razmjerima.

- Uhapšene osobe su trenutno u pritvoru i protiv njih će biti podignute optužnice za učešće u aktivnostima kriminalne grupe. Trojica osumnjičenih uhapšena su u Španiji na osnovu evropskih naloga za hapšenje koje je izdala Letonija- navode iz Europola.

Operacija je dio tekućih napora da se mreža u potpunosti razgradi, a daljnje istrage su u toku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 20:43