Ilustracija / - EPA
13/06/2024 u 09:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ukrajina očekuje dolazak moćnih američkih aviona

Ukrajinske snage ulažu napore da oslabe ruske sisteme protivvazdušne odbrane. Ako uspije, to bi moglo omogućiti Ukrajini da dugoročno učinkovitije koristi avione s ljudskom posadom, vjeruje Institut za proučavanje rata (ISW), prenosi Klix.

ISW je izvijestio da su ukrajinske snage izvele napade u noći s 11. na 12. juna, gađajući jednu bateriju protivvazdušne odbrane S-300 i dvije baterije S-400 u blizini okupiranih naselja Belbek i Sevastopolj na Krimu.

ISW je takođe primijetio da geolocirane slike objavljene 12. juna pokazuju oštećena i uništena ruska sredstva S-300 sjeverno od okupirane Jevpatorije i uništeni ruski radarski sistem S-400 južno od okupiranog Džankoja, podupirući ranije izvještaje Glavnog štaba Ukrajine od 10. juna o udarima protiv sredstava ruske protivvazdušne odbrane u tim područjima.

Kostiantyn Nemichev, osnivač pukovnije Kraken ukrajinske odbrambene obavještajne službe (DIU), potvrdio je 12. juna da su ukrajinske snage rasporedile HIMARS kako bi uništile četiri ruska sistema S-300 u Belgorodskoj oblasti, ne navodeći datum.

Kako je objavljeno, ova je akcija dovela do raspoređivanja ruskih sredstava protuzračne odbrane s Krima u Belgorodsku oblast početkom juna 2024., što je rezultiralo smanjenom pokrivenošću ruske protuzračne odbrane oko Krima.

Glasnogovornik DIU-a Andrii Yusov pojasnio je 12. juna da su napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica na zračnu bazu Akhtubinsk u Astrahanskoj oblasti između 7. i 8. juna oštetili dva ruska borbena aviona Su-57, ispravljajući ranije izvještaje o samo jednom avionu.

Sistemi protivvazdušne odbrane S-300/S-400 i lovci Su-57 ključna su ruska sredstva koja ograničavaju ukrajinske zračne operacije blizu fronte i podupiru ruske ofanzivne napore u Ukrajini.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 07:12