Андреј Пленковић / - Фото: АФП
26/01/2022 u 13:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украјина размишља о демаршу за хрватску амбасадорку

Премијер Хрватске покушао да је да ублажи скандал извињењем, али то није много помогло, јер је министарство спољних послова Украјине позвало амбасадорку Хрватске у Кијеву на разговор и најавила демарш

Изјава Зорана Милановића да ће Хрватска повући своје војнике из Украјине у случају да криза у тој земљи ескалира и да тој земљи није мјесто у НАТО-у, јер је једна од најкорупиранијих земаља на свијету, наишле су на оштре реакције јавности.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић покушао да је да ублажи скандал извињењем, али то није много помогло, јер је министарство спољних послова Украјине позвало амбасадорку Хрватске у Кијеву на разговор и најавила демарш.

 - НАТО појачава присутност, ми с тим не морамо ништа, нити ћемо имати ишта. Ако дође до ескалације повући ћемо до задњег хрватског војника. То нема везе с Украјином, него са Бајденовом политиком. Видим неконзистентност и опасно понашање. Ово се догађа у предграђу главног града Русије и начини постоје да се Украјина сачува, бар 99 одсто, да јој се економски помогне - рекао је Милановић.

Он је додао и да Украјини није мјесто у НАТО-у, јер је то једна од најкорумпиранијих држава на свијету.

Какав су одјек имале ријечи хрватског предсједника најбоље показује чињеница да је премијер те земље Андреј Пленковић потрчао да се извини Кијеву. Пленковић је Милановићеве изјаве назвао "нестварним“ и додао да су ријечи да је Украјина "једна од најкорупиранијих земаља на свијету“ увредљиве.

 - Извињавам се Украјинцима, Украјинкама, у име хрватске Владе. Извињавам се Украјини, једној од првих држава која је признала државу Хрватску и која тренутно има окупиране дјелове, као што је некада имала Хрватска -  навео је Пленковић и демантовао Милановићеву тврдњу да Украјина није ништа добила од ЕУ.

Хрватски премијер рекао је да су му те ријечи звучале као да "некакав руски званичник говори“ и нагласио да је Украјина, што кроз бесповратну помоћ, што кроз зајмове добила 17 милиона еура из Брисела.

Што се тиче повлачења хрватске војске из Украјине у случају ескалације ситуације, што је Милановић најавио, Пленковић је зачуђено питао "одакле су уопште све те тезе?" и додао да хрватских војника у тој земљи уопште нема. Како је појаснио, контингент хрватских војника који је био у Пољској, гдје је послат због мигрантске кризе на граници са Бјелорусијом, вратио се недавно у Хрватску.

Пленковићево извињење није умањило бијес Кијева. Министарство спољних послова Украјине огласио се траживши од Загреба "јавно оповргавање увредљивих изјава Педсједника Хрватске и њихово непонављање убудуће“. Амбасадор Украјине данас ће Хрватској уручити одговарајући демарш, саопштила је данас амбасада те земље у Загребу.

Наводи се да је у украјинско Министарство спољних послова била позвана амбасадорка Хрватске Аница Ðамић, којој је, како се наводи, пренесен став о резолутној неприхватљивости изјава хрватског предсједника Зорана Милановића упућених на адресу украјинске државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:04