Ilustracija / - EPA
26/12/2023 u 09:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajina smanjuje starosnu granicu za mobilizaciju

U nacrtu zakona detaljno je navedeno koji bi ukrajinski državljani podlijegali upisu u vojnu registraciju vojnika na određeni vremenski period, a stoji da će se to odnositi na one "koji su navršili 25 godina"

Prijedlog zakona, koji je objavljen na stranici ukrajinskog parlamenta kasno sinoć, predviđa smanjenje starosne granice za mobilizaciju u vojsku sa 27 na 25 godina.

U nacrtu zakona detaljno je navedeno koji bi ukrajinski državljani podlijegali upisu u vojnu registraciju vojnika na određeni vremenski period, a stoji da će se to odnositi na one "koji su navršili 25 godina".

U bilješci s objašnjenjem, koju je potpisao ministar odbrane Rustem Umerov, sažete su ključne odredbe nacrta zakona, a među njima je "promjena dobi sa 27 na 25 godina".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji za medije 19. decembra da je vojska predložila mobilizaciju još 450.000-500.000 Ukrajinaca, ali da je to "vrlo osjetljivo" pitanje o kojem će vojska i vlada razgovarati prije nego što odluče hoće li uputiti prijedlog parlamentu, prenosi Index.hr.

Zelenski, koji tek treba javno poduprijeti prijedlog, rekao je tada da želi čuti više argumenata za mobilizaciju dodatnih vojnika.

"Ovo je vrlo ozbiljan broj", kazao je Zelenski.

Nije poznato koliko vojnika Ukrajina ima na raspolaganju, ali ranije se govorilo o oko milion ljudi.

Američki zvaničnicici procjenjuju da su stotine hiljada vojnika ranjeni ili ubijeni od početka rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:28