/ - SHUTTERSTOCK
25/12/2023 u 09:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajinska tajna služba se pohvalila pomorskim dronom

U emisiji na ukrajinskoj televiziji navedeno je da postojanje pomorskog drona Mamai do sada nije bilo poznato masovnim medijima u svijetu

Ukrajinska tajna služba objavila je kako je u upotrebu pustila još jedan pomorski dron nazvan Mamai. Ranije se na moru već dokazao dron nazvan "Sea Baby", prenosi Klix.

U emisiji na ukrajinskoj televiziji 1+1 navedeno je da postojanje pomorskog drona Mamai do sada nije bilo poznato masovnim medijima u svijetu. Informaciju o postojanju drona potvrđeno je i za Ukrajinsku pravdu iz Službe sigurnosti Ukrajine.

Mamai je navodno najbrže plovilo u Crnom moru, jer može postići brzinu do 110 kilometara na sat. Ranije se dron Sea Baby dokazao prilikom izvođenja napada na Krimski most 17. jula ove godine.

Vasyl Maliuk, šef sigurnosne službe Ukrajine, rekao je da je zadatak koji je postavio predsjednik Volodimir Zelenski bio presjeći arterije ruske logistike.

- Ovo je za nas potpuno legitiman cilj- rekao je Maliuk.

Osim što je dron kamikaza, Sea Baby je modularna platforma koja može držati različite vrste oružja na daljinsko upravljanje.

- Ovo nije samo morski dron, ovo je višenamjenska platforma, koja se danas vrlo, vrlo uspješno koristi, i to ne samo u vezi s Krimskim mostom. Mi smo zapravo promijenili našu filozofiju, sam pristup u pomorskim operacijama. Proizvodnja je smještena u Ukrajini u jednom od podzemnih pogona- rekao je Maliuk.

Press služba Službe sigurnosti Ukrajine u komentaru za Ukrajinsku pravdu podsjetila je da su u oktobru 2022. koristili mornaričke bespilotne letjelice za napad na ruske brodove u Sevastopoljskom zaljevu.

Tada su oštećena četiri vojna broda, uključujući fregatu Admiral Makarov. I ove godine, USV-ovi ove službe pogodili su nosače projektila Samum i Pavel Derzhavin, tanker SIG, desantni brod Olenegorsky Gornyak, a takođe su oštetili veliki spasilački tegljač Nikolay Mura i najnoviji izviđački i hidrografski brod Vladimir Kozitsky.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 12:41