Ilustracija / - FOTO: EPA
09/01/2023 u 17:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajinski ambasador: Isporučuju nam relativno staro oružje

On je dodao da desetine hiljada ukrajinskih vojnika prolazi obuku u Evropi i SAD

Većina oružja koje se Ukrajini isporučuje sa Zapada je relativno staro, a nekima je istekao rok trajanja, izjavio je ukrajinski ambasador u Londonu Vadim Pristajko.

- Dijelu tehnike je istekao rok trajanja. Mi se šalimo da ako hoćete da je se riješite, dajte je nama... U normalno, mirno vrijeme niko ne bi želio da o tome priča u takvim terminima. Ali sada, zašto da ne, rekao je Pristajko za „Njuzvik“, dodajući da je većina onoga što dolazi u Ukrajinu relativno stara.

Portal napominje da zapadni partneri još nisu otvorili svoja skladišta za Ukrajinu u mjeri u kojoj bi Kijev želio. Ukrajinske vlasti željele bi da dobiju više sistema protivvazdušne odbrane, tenkova, mlaznih lovaca i municije većeg dometa za sisteme „hajmars“.

Istovremeno, Pristajko je izrazio radost zbog planova da se Ukrajini isporuče sistemi PVO „patriot“.

- Nismo očekivali ‘patriot’… Zaista, ovo je prvoklasni protivraketni sistem o kojem se nije ni razgovaralo. Mislim da je sada mnogo lakše nabaviti tenkove, helikoptere, pa čak i avione, dodao je Pristajko.

On je dodao da desetine hiljada ukrajinskih vojnika prolazi obuku u Evropi i SAD.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je 21. decembra saopštio da će SAD pružiti Ukrajini novi paket vojne pomoći vrijedan 1,85 milijardi dolara. On će obuhvatati jednu bateriju sistema PVO „patriot“, municiju za „hajmars“, 500 komada visoko preciznih granata kalibra 155 milimetara za haubice, 30 minobacača različitog kalibra, 157 oklopnih vozila, rakete „harm“, visoko precizne avionske rakete, 2.700 bacača granata i druga sredstva odbrane. Pored toga, Ukrajini će biti isporučeno 45.000 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra, 50.000 projektila za sisteme „grad“ kalibra 122 milimetra i 100.000 tenkovskih granata kalibra 125 milimetara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:38