Dmitro Kuleba / - FOTO: EPA
04/09/2024 u 10:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba podnio ostavku

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba podnio je u srijedu ostavku. Time je postao četvrti vladin ministar koji je dao ostavku u posljednja dva dana.

O Kulebinoj ostavci izvijestio je u srijedu predsjedatelj ukrajinske Vrhovne rade Ruslan Stefančuk, koji je rekao da će Kulebina ostavka biti "razmotrena na jednom od sljedećih plenarnih sjednica", ali nije precizirao datum.

Stefančuk je dan ranije rekao da su zamjenica premijera za evropske i evroatlantske integracije Olha Stefanišina i zamjenica premijera za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk takođe dale ostavke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je kazao da će doći do promjena u vladi u nastojanju da je ojača te da se postignu ciljevi prijeko potrebni ovoj zemlji.

Potpredsjednica Vlade Ukrajine podnijela ostavku

- Zbog toga će doći do niza kadrovskih promjena u kabinetu ministara i kabineta predsjednika - rekao je Zelenski u utorak, nagovijestivši da će promjene uslijediti na jesen.

Ministar strateške industrije Oleksandr Kamišin, ministar pravosuđa Denis Maliuska i ministar okoliša Ruslan Strilets takođe su dali ostavke ranije istog dana.

Kamišin, koji nadzire domaću proizvodnju oružja, rekao je da će nastaviti raditi u sektoru odbrane, ali na drugoj funkciji.

Ukrajini treba više interakcije između središnje vlade i zajednica, posebno tokom priprema za zimsku sezonu, objasnio je Zelenski.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 00:11