Ilustracija / - EPA
17/01/2024 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UN: Nedavni talas ruskih udara izazvao povećanje civilnih žrtava

Kako se navodi, time je preokrenut trend pada koji je primijećen ranije prošle godine

Veliki talas ruskih raketnih i bespilotnih napada na Ukrajinu u proteklih nekoliko sedmica izazvao je nagli porast civilnih žrtava, saopštile su Ujedinjene nacije (UN), prenosi MINA.

Kako se navodi, time je preokrenut trend pada koji je primijećen ranije prošle godine.

U izvještaju Posmatračke misije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU) navodi se da je samo u decembru 101 ukrajinski civil ubijen, a 491 ranjen u ruskim udarima, što predstavlja povećanje broja potvrđenih žrtava za 26,5 odsto na mjesečnom nivou.

HRMMU je saopštio da se vjeruje da je stvarna brojka veća, jer mnogi prijavljeni slučajevi još čekaju provjeru.

- Porast civilnih žrtava u decembru uglavnom je uzrokovan pojačanim raketnim napadima ruskih oružanih snaga širom Ukrajine 29. i 30. decembra. Napadi tim vrstama oružja činili su 34 odsto civilnih žrtava u decembru, u poređenju sa 16 odsto u novembru -navodi se u izvještaju.

Šefica HRMMU-a Danijele Bel rekla je da je talas napada krajem decembra i početkom januara preokrenuo opadajući trend uočen prošle godine.

Pojačani talas raketnih i dronovih udara izazvao je najveći broj žrtava među civilima 29. decembra i 2. januara, a HRMMU je naveo da trenutno provjerava izvještaje da je u tom intervalu možda 86 ljudi ubijeno, a 416 ranjeno.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 11:02