VODA A / - SHUTTERSTOCK
01/02/2024 u 19:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vanredno stanje zbog suše u Barseloni: Nema pranja auta, punjenja bazena…

Prema pravilima za hitne slučajeve, lokalne vlasti žele da stanovnici smanje potrošnju vode za domaćinstvo za 5 posto sa 210 litara na 200 litara po osobi dnevno

Stanovnicima Katalonije na sjeveroistoku Španije biće zabranjeno pranje automobila i punjenje praznih bazena prema nizu mjera najavljenih danas za ublažavanje najveće zabilježene suše u regiji, javlja AP.

Šef regionalne vlade Katalonije Pere Aragones najavio je vanredno stanje zbog suše nakon što su rezervoari u mediteranskom regionu pali ispod 16 posto kapaciteta.

- Katalonija pati od najgore suše u ovom vijeku, nikada se nijesmo suočili sa tako dugom i intenzivnom sušom otkako se bilježi količina padavina - rekao je Aragones na konferenciji za novinare.

Mjere će uticati na oko 6 milijona ljudi u 200 sela, moesta i gradova, uključujući glavni grad regiona Barselonu, drugi po veličini grad u Španiji, kako piše Index hr.

Prema pravilima za hitne slučajeve, lokalne vlasti žele da stanovnici smanje potrošnju vode za domaćinstvo za 5 posto sa 210 litara na 200 litara po osobi dnevno. Poljoprivrednicima je naređeno da smanje potrošnju vode u poljoprivredi do 80 posto.

Stanovnici Barselone ne mogu napuniti privatne bazene i oprati automobile. Hiljade stanovnika koji žive u malim zajednicama zavise o bunarima koji su mjesecima suvi.

Gualba, selo od oko 1.500 stanovnika udaljeno sat vremena vožnje sjeverno od Barselone, nema pitke vode od decembra. Tada je lokalni rezervoar pao toliko nisko da je voda postala nepitka i dobra samo za pranje veša i posuđa. Većina stanovnika mora se voziti u drugi grad kako bi kupila flaširanu vodu.

Pirinejsko poluostrvo najsušnije je u posljednjih 1200 godina, prema studiji iz 2022. To je funkcionere u Kataloniji prisililo da razmotre dovoz vode brodovima u Barselonu.

Ova mjera takođe je usvojena 2008. kada su razine rezervoara pale na blizu 20 posto i manje postrojenja za desalinizaciju je radilo.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:34