Veliki Vojvoda Luksemburga / - WIKIWAND
23/06/2024 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Veliki vojvoda od Luksemburga najavio skoru predaju ovlašćenja sinu

Veliki vojvoda od Lukseburga Anri najavio je danas da će početi da prebacuje svoja ovlašćenja na sina Gijoma u oktobru, što je odlučujuća faza kojom se otvara put ka abdikaciji monarha.

Veliki vojvoda Anri je rekao da je odlučio da u oktobru imenuje princa Gijoma, za svog predstavnika, u govoru povodom nacionalnog praznika Velikog vojvodstva Luksemubra, male monarhije od 660.000 stanovnika, koja se nalazi između Francuske, Njemačke i Belgije.

Taj prenos znači prvi korak ka postepenom povlačenju velikog vojvode, koji je došao na tron u oktobru 2000, kao i početak prenosa krune na prestolonaslednika Gijoma (42).

- Sa svom svojom ljubavlju i povjerenjem želim mu sreću - rekao je Veliki vojvoda u Luksemburškoj filharmoniji, pred najvišim predstavnicima države i kraljevske porodice.

Za sada nije rečeno kada bi veliki vojvoda mogao da abdicira.

Veliki vojvoda Anri već je ranije najavio da želi da abdicira i da je o datumu razgovarao sa svojom porodicom, ali datum još nije oktrio, i današnja objava je bila iznenađenje, zato što ništa o tome nije pisalo u unapred podijeljenom govoru.

Anri, sportista čije bogatstvo je procijenjeno na nekoliko milijardi dolara, preuzeo je tron posle abdikacije svog oca Žana koji je vladao 36 godina.

Princ Gijom je najstarije od petoro djece kraljevskog para Anrija od Nasaua i Marije Tereze Mestre.

Budući veliki vojvoda oženjen je za groficu Stefani od Lanoja od 2012. godine, imaju dva sina, princa Čarlsa i princa Fransoa, rođenih 2020. odnosno 2023 godine.

Veliki vojvoda promoviše zakone, imenuje vladu posle izbora, ali ima uglavnom simboličnu ulogu. On predstavlja „identitet zemlje, njenu nezavisnost, jedinstvo teritorije i stalnost države“, piše na vebsajtu dvora.

Milatović: Očekujemo još snažniju podršku Luksemburga

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jun 2024 17:53