Haos širom Francuske / Twiter Contre Attaque
18/03/2023 u 20:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Haos u Francuskoj: Suzavac u Parizu, Bordou, Nantu, blokirana rafinerija

Demonstranti u Francuskoj protive se penzionoj reformi kojom se prag za penzionisanje podiže na 64 godine

Protesti u Francuskoj protiv penzione reforme nastavljeni su, a policija je zabranila okupljanje na pojedinim mjestima, kao što je Trg Konkord u Parizu. Demonstracije se održavaju u više gradova, a najviše incidenata bilo je u Bordou i Nantu, gdje je policija bacila suzavac kako bi rastjerala okupljene.

Demonstranti u Francuskoj protive se penzionoj reformi kojom se prag za penzionisanje podiže na 64 godine. Do sada je održano više protesta, među kojima je bilo i sukoba policije i demonstranata.

Francuska policija zabranila je okupljanje na pariskom Trgu Konkord, gdje je sinoć došlo do sukoba demonstranata i policajaca. Pariski metro saopštio je da zatvara stanice u neposrednoj blizini ovog trga, na nekim od najfrekventnijih linija. Zato je počelo okupljanje na Trgu Italija u 13. arondismanu, na poziv sindikata.

Policija na Trgu Konkord zaustavlja i legitimiše građane, javlja dopisnik Sputnjika, kako protest ne bi počeo i na tom mjestu. Na Trgu su prisutne jake policijske snage, a neki od građana uzvikuju da je "demokratija mrtva".

Tokom protestne šetnje koja je krenula sa Trga Italija u 13. arondismanu, ponovo je došlo do čarki policije i demonstranata. Policija je bacila suzavac, dok su demonstranti palili kontejnere.

Prethodno je u toku dana u Parizu održana protestna šetnja, ne samo protiv penzione reforme, već i protiv policijske represije.

Incidenti su zabilježeni u Bordou, gdje su demonstranti palili kontejnere, a policija bacala suzavac kako bi rastjerala okupljene. U tom gradu podignute su i barikade na ulazu u univerzitet, javljaju francuski mediji.

Okupljanje je održano i u Marseju, gdje nije bilo incidenata. Takođe, u Nantu su demonstranti blokirali saobraćajnice, gađali policiju flašama, a snage reda su uzvratile suzavcem.

(VIDEO) Francuzi protiv isporuke oružja Ukrajini, traže istupanje države iz NATO-a

Protesta je bilo i u Kaenu, Brestu, Sent Etjenu, Roanu...

Sindikat novinara Francuske objavio je da je policija privela dvojicu novinara u petak tokom nereda u Parizu.

Pored okupljanja na ulicama, nastavljen je i štrajk i blokada kompanija u znak protesta protiv penzione reforme. Tako je blokirana najveća francuska rafinerija, kompanije „Total“ u Normandiji. Blokirane su isporuke iz rafinerije i očekuje se da to potraje do ponedjeljka.

Na ulicama Pariza ponovo se nagomilalo smeće usljed štrajka komunalnih radnika. Prethodno je, poslije nakupljene velike količine smeća, jedna količina odnijeta pošto su gradske vlasti angažovale privatnu kompaniju. Međutim, to ni izdaleka nije dovoljno za višemilionski Pariz, pa se sada procjenjuje da je na ulicama tog grada oko 10.000 tona smeća.

Policija je izdala naredbu komunalnim preduzećima da odnesu smeće, iako je štrajk u toku, ali se odnošenje i dalje sporo odvija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. mart 2023 00:37