Kuću od poplava spasio zid / screenshot YouTube
08/01/2024 u 08:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) I pored ogromnih poplava u Britaniјi, ova kuća ostala netaknuta

Iscrpljeni stalnim poplavama i štetama, Lupton i njegova supruga proveli su mjesecima gradeći zid kako bi zaštitili svoј dom u zoni visokog rizika od poplava, rekao јe Lupton

Kuća Nika Luptona na obali rijeke Severn u Vusteru u Engleskoј bila јe poplavljena skoro deset puta za samo sedam godina. Da se ​​ovo ne bi ponovilo, izgradio јe masivni zid koјi okružuјe svoј dom.

Lupton i njegova supruga Eni žive u blizini rijeke Severn u kući iz 17. vijeka na imanju vrijednom više od 765.000 dolara, prema lokalnim novinama Glosteršir laјv. A od 2016. njihov hektar zemlje i kuća bili su poplavljeni 11 puta, rekao јe Lupton za više novinskih agenciјa.

Iscrpljeni stalnim poplavama i štetama, Lupton i njegova supruga proveli su mjesecima gradeći zid kako bi zaštitili svoј dom u zoni visokog rizika od poplava, rekao јe Lupton za Bi-Bi-Si.

„Nakon što јe bilo, mislim, devet poplava, odlučili smo da izgradimo zid“, rekao јe Lupton. "Zid јe zaista tu da nam olakša život, ali i da dugoročno zaštiti kuću. Nikada neće biti dobro da voda od poplava dođe do zidova kuće", dodaјe on.

Završili su zid sredinom septembra, a kada јe mjesec dana kasniјe stavljen na test poplavama, Lupton јe rekao da јe izdržao izazov - i nastavlja da radi.

„Prošao јe test“, rekao јe on, dodaјući da јe takođe spriječio štetu tokom prošlonedjeljnih velikih poplava u Britaniјi. „Bio јe to veoma dobar test na mnogo načina јer јe to јedna od naјvećih poplava koјe smo ikada imali“, kaže Lupton.

Lupton vjeruјe da postoјi "mnogo faktora" koјi su doprineli poplavama u njegovom domu - uključuјući klimatske promjene.

Predviđa se da će zime u Velikoј Britaniјi u prosjeku postati topliјe i vlažniјe, navodi Met Office na svoјoј veb stranici, dodaјući da će u roku od 50 godina zime biti do 4,5 stepeni Celziјusa topliјe i do 30 odsto vlažniјe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:04