Parlament Italije / - RTS
27/06/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Nove podjele, tuča u italijanskom parlamentu i fašistički simboli

Italijanski predsjednik Serđo Matarela potpisao je kontroverzni zakon o diferenciranoj autonomiji, koji bi mogao dodatno produbiti jaz između bogatih i siromašnih regiona ove zemlje. Tuča tokom rasprave u parlamentu.

Poslanik Pokreta pet zvjezdica, Leonardo Dono završio je u bolnici, pošto se u parlamentu usprotivio zakonu o diferenciranoj autonomiji, kojim se dodatno produbljuju razlike između bogatog sjevera i siromašnog juga Italije, ali istovremeno bude i aveti neslavne prošlosti ove zemlje.

Dono je pretrpio "cipelarenje" u parlamentu pošto je ministru za regionalne poslove i autonomiju Roberto Kalderoliju iz Partije Liga pokušao da preda italijansku zastavu.

Poslanici desničarskih partija su ga, zatim, šutirali i udarali pesnicama, a Donji dom parlamenta je sa 172 glasa "za" i 99 "protiv" diferenciranu autonomiju pretvorio u zakon, koji je Senat podržao još u januaru.

Predlog zakona je bio dio izbornog programa desnice za izbore održane prije dvije godine, od kada i traje prilično oštra rasprava o efektima novih, ovaj put ekonomskih podela u Italiji.

Desnica smatra da veća autonomija omogućava regionima efikasniju upravu i bolje raspolaganje budžetima. Protivnici, pak, tvrde da će reforma produbiti razlike i pogoršati već lošu situaciju u južnim regionima.

Davanje posebnih oblika i uslova autonomije regionima sa redovnim statutom predviđeno je italijanskim Ustavom, ali stav koji se odnosi na posebnosti nikada nije bio primijenjen prije svega zbog velikih ekonomskih i socijalnih razlika između regiona.

U odbranu zakona stala je i premijerka Đorđa Meloni, tvrdeći da ovu vrstu autonomije nije izmislila desnica već je u Ustav unijela upravo ljevica 2001. godine.

Pominjući Đulijana Amata, Romana Prodija i Masima D‘Alemu, Meloni je novi zakon nazvala "okvirnim pravilima na osnovu kojih će diferencirana autonomija biti sprovedena u regionima koji to budu tražili".

Zakon je snažno podržao i Luka Zaja, guverner sjevernog regiona Veneto i član Lige, što je levičarski list "Fato kvotidijano" nazvao secesijom bogatih, jer bi moglo dovesti do uvećanja finansiranja sjevernih regiona, koji su već u ozbiljnoj prednosti u odnosu na jug.

Luka Bjanki, direktor za istraživanja instituta Svimez, izjavio je dnevnom listu "Republika" da bi ova reforma teško pogodila obrazovni sistem i doveo do različitih programa na regionalnom nivou.

Primjer budućih sukoba oko ovog zakona predstavlja i namjera ministra za obrazovanje Đuzepea Valditare da uveća plate nastavnicima koji rade na sjeveru zemlje, što su kritičari ocijenili kao kažnjavanje nastavnika koji rade u teškim uslovima na jugu.

Strasti koje je izazvala rasprava oko ovog zakona najbolje su oslikale scene iz parlamenta u kojem je opozicija, mašući italijanskim zastavama, pjevala "Bela ćao", nakon što je predsjednik Lorenco Fontana suspendovao sjednicu.

Istovremeno, poslanik Lige Domeniko Furđiuele pokazao znak jedinice "Iks Mas", koja je, posle pada Italije 1943. godine stala na stranu nacista i do kraja rata se borila pod komandom SS generala Karla Volfa.

Meloni najavila kandidaturu na EU izborima na listi svoje stranke

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 19:17