Protest u Parizu / - FOTO: KARIMA DELLI/X
21/01/2024 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Protesti u Parizu zbog novog zakona o imigraciji

Demonstranti vjeruju da bi usvajanje zakona bila pobjeda krajnje desnice

U Parizu je danas, na osnovu izvještaja francuske policije, 16.000 ljudi marširalo u znak protesta protiv zakona o imigraciji koji je 19. decembra 2023. godine usvojio parlament.

Cilj demontracija je izvršiti pritisak na francusku vladu uoči očekivane presude francuskog Ustavnog vijeća o veoma osporavanom zakonu o imigraciji. Demonstranti vjeruju da bi usvajanje zakona bila pobjeda krajnje desnice.

Naime, oba doma parlamenta dala su konačno odobrenje za oštrije mjere prema migrantima, uključujući smanjenje socijalnih isplata.

Demonstracije su organizovali kolektivi imigranata bez dokumenata, sindikata i ljevičarskih stranaka, protiv vladinih novih zakona o imigraciji.

Tekst sada uključuje mnoge kontroverzne mjere, uključujući pooštravanje pristupa socijalnim beneficijama, uvođenje migracijskih kvota i vraćanje "prekršaja ilegalnog boravka".

Oštrije mjere prema migrantima izazvale su veliko negodovanje javnosti. Jedan od demonstranata danas je držao plakat u obliku srca na kojem piše "Makron, mrzim te iz dna svog srca".

Inače, Francuska trenutno ugošćuje 700.000 izbjeglica i tražilaca azila, što je čini trećom zemljom domaćinom u Evropskoj uniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 21:51