/ - РТС
28/03/2023 u 17:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Sukob demonstranata i policije u Francuskoj: Bukte protesti zbog penzione reforme

Protesti u nekoliko gradova počeli su jutros mirno, ali su kasnije izbili sukobi

Demonstranti u Francuskoj blokirali su danas željezničke pruge i autoputeve i sukobili se sa policijom u pojedinim gradovima, dok su protestovali širom zemlje protiv predsjednika Emanuela Makrona i njegove penzione reforme.

Protesti u nekoliko gradova počeli su jutros mirno, ali su kasnije izbili sukobi, prenio je Rojters.

Jedan demonstrant u Parizu kao da je opisao raspoloženje građana, mašući transparentom na kome je pisalo: „Francuska je ljuta“.

U zapadnom gradu Nantu zapaljena je ekspozitura Pariba banke, zapaljen je jedan automobil, a pojedini demonstranti su bacali na policiju vatromet.

Na zapadu Francuske demonstranti su blokirali put u Renu i zapalili napušten automobil.

U Marseju i drugim gradovima bilo je manje demonstranata nego na prethodnim mitinzima.

Ranije danas, vlada je odbila novi zahtjev sindikata da suspenduje i ponovo razmotri nacrt zakona o penzijama, kojim se pomjera starosna granica za odlazak u penziju za dvije godine na 64, što je razbjesnilo radničke lidere.

Vlada je saopštila da je više nego spremna za razgovor sa sindikatima, ali o drugim temama i ponovila da čvrsto stoji iza reforme.

Zbog bojazni od nasilja, ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen naredio je raspoređivanje 13.000 policajaca, od kojih se skoro polovina nalazi u francuskoj prijestonici, prenio je AP.

Darmanen je rekao da bi više od 1.000 radikalnih huligana, od kojih pojedini iz inostranstva, moglo da učestvuje u marševima planiranim u Parizu i u drugim gradovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:23