Tuča u parlamentu Gruzije / - FOTO: PRTSC
15/04/2024 u 17:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tuča u parlamentu Gruzije: Lider opozicije pesnicom udario poslanika vladajuće partije

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gdje se raspravlja o projektu zakona "o transparentnosti stranog uticaja", jedan od opozicionih poslanika potukao se sa predstavnikom vladajuće partije.

Do incidenta je došlo tokom diskusije – dok se poslanik partije Gruzijski san Mamuk Mdinaradze svađao sa predstavnikom opozicione partije Lelo, prišao mu je lider partije Građani, Aleko Elisašvili i udario ga pesnicom u lice.

Poslanici su nakon toga napustili salu i nastavili tuču u hodniku. Na kraju je Elisašvili napustio zgradu parlamenta jer je, kako tvrdi, izbačen iz parlamenta.

- Dosta mi je svega ovoga, a ovog ruskog agenta sam udario u lice. Uvijek sam pokušavao da komuniciram ljudski sa ‘Gruzijskim snom’, a oni nas vode u Rusiju…Nije vrijeme da sjedimo kod kuće, moramo da izađemo napolje zajedno sa njihovim ruskim zakonom - rekao je Elisašvili.

Kako se navodi, zbog incidenta, sjednica odbora je prekinuta na pola sata, nakon čega je nastavljena.

Zakon je zaoštrio odnose sa evropskim zemljama i Amerikom, koji su rekli da se protive njegovom usvajanju.

Evropska unija, koja je Gruziji dala status kandidata u decembru, saopštila je da je taj potez nespojiv sa vrijednostima bloka.

Gruzijski san kaže da želi da se ta zemlja pridruži EU i NATO-u, iako je produbila veze sa Rusijom i suočila se sa optužbama za autoritarizam kod kuće. U njemu se kaže da je zakon neophodan za borbu protiv onoga što se naziva „pseudo-liberalnim vrijednostima“ koje nameću stranci i za promovisanje transparentnosti.

Gruzijski kritičari označili su nacrt zakona kao „ruski zakon“, upoređujući ga sa sličnim zakonima koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja u Rusiji.

(VIDEO) Tuča u Skupštini Kosova: Kurtija polili vodom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:25