Tajanstveni vlasnik Telegrama / - FOTO: SHUTTERSTOCK/KLIX
29/08/2024 u 07:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlasnik Telegrama pušten iz francuskog zatvora

Vlasnik Telegrama, Pavel Durov, pušten je iz francuskog zatvora, uz vrtoglavu kauciju i nekoliko uslova.

Šef Telegrama uhapšen zbog istrage o pedofiliji i trgovini drogom na platformi

Durov je suočen s optužbama francuskog pravosuđa zbog navodnog omogućavanja kriminalnih aktivnosti na aplikaciji za razmjenu poruka, ali je izbjegao zatvor uz kauciju od pet miliona EUR, prenosi Klix.ba.

- Rusko-francuski multimilijarder, koji ima francusko državljanstvo, pušten je uz uslov da se dva puta sedmično javlja u policijsku stanicu i ostane u Francuskoj- saopštila je pariska tužiteljka Laure Beccuau.

Durov je pritvoren u subotu na aerodromu Le Bourget kod Pariza, zbog sumnje da nije preduzeo mjere protiv nezakonitog sadržaja na Telegramu, uključujući razmjenu dječje pornografije, trgovinu drogom i prevare.

Njegovo iznenadno hapšenje skrenulo je pažnju na krivičnu odgovornost Telegrama, popularne aplikacije s oko milijardu korisnika i podstaklo raspravu o slobodi govora i cenzuri.

Telegram je naveo da poštuje zakone Evropske unije (EU) i da je apsurdno tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu platforme.

Durov, koji se često opisuje kao libertarijanac i "ruski Mark Zuckerberg", živi u Dubaiju, gdje je sjedište Telegrama i ima državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Telegram je odavno pod nadzorom agencija za provođenje zakona širom svijeta zbog navodne upotrebe od terorističkih organizacija, trgovaca drogom i oružjem i ekstremističkih grupa za komunikaciju, regrutaciju i koordinaciju.

Francuske vlasti i dalje istražuju Durovove veze s Kremljem, posebno u svjetlu izvještaja da je posjećivao Rusiju više od 50 puta između 2015. i 2021. godine, uprkos njegovim tvrdnjama da je ruski izgnanik.

Francuski predsjednik, Emmanuel Macron, odbacio je optužbe da je hapšenje politički motivisano, iako su ruski zvaničnici takve tvrdnje iznijeli u javnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 03:24