Vrh poplavnog talasa stigao u Mađarsku, Češku i Poljsku / - EPA
18/09/2024 u 22:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vrh poplavnog talasa stigao u Mađarsku, borba sa visokim vodostajem u Češkoj i Poljskoj

Uprkos tome što su padavine prestale, zemlje Srednje Evrope bore se sa posljedicama ciklona "Boris". Poplavni talas je sinoć stigao u Mađarsku.

Na snagu je stupio ukaz premijera Viktora Orbana kojim su naložene mjere zaštite za teritoriju cijele zemlje. Orban je rekao da očekuje da će najteži period zaštite trajati do osam dana. Sa poplavama se bore i u Poljskoj – vrh poplavnog talasa se sjutra očekuje u Vroclavu.

Vrh poplavnog talasa zahvatio je Mađarsku, a u potpunosti je poplavljeno selo Venek kod Đera uz granicu sa Slovačkom. Mađarske vlasti su odlučile da otvore branu na kanalima reke Lajte, kako grad Mošonmađarovar ne bi bio poplavljen.

Ukaz mađarskog premijera Viktora Orbana o zaštiti od poplava, prema kojem su naložene koordinisane mere zaštite za celu teritoriju Mađarske stupio je na snagu, a Orban je danas izjavio da je u toku najteža faza zaštite, za koju se očekuje da će trajati do sledećeg četvrtka.

Orban je naveo da će nadležne službe, vojska, Ministarstvo unutrašnjih poslova i volonteri raditi na zaštiti oblasti ugroženih poplavnim talasom iz zapadnih djelova zemlje, prenosi MTI.

- Ovo je najteži period. Trajaće oko nedjelju dana ili osam dana počev od danas - rekao je Orban. 

Prema njegovim riječima, do sada su evakuisane 4.392 osobe, a najugroženije oblasti trenutno su Pilišmarot, neki djelovi auto-puta 11 na sjeverozapadu zemlje i ostrvo Margaret, kao i metro stanica Baćanji skver u Budimpešti, gdje stručnjaci za upravljanje vodnim resursima rade na skretanju toka vode.

(VIDEO) Poplave u Evropi: Više hiljada evakuisanih, najmanje 20 mrtvih

Prave se nasipi u Budimpešti 

Orban je izrazio nadu da ta stanica metroa neće morati da bude zatvorena. Prema ukazu koji je on potpisao, a u utorak uveče stupio na snagu, aktivnostima u oblasti odbrane koordiniše ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter, prenosi mađarski portal Indeks.

Vladin ukaz se odnosi na "određivanje koordinisanih odbrambenih aktivnosti i uvođenje određenih mjera u njenom okviru".

Ukazom koji je Orban potpisao naložena je koordinisana zaštitna aktivnost za cjelokupnu teritoriju Mađarske radi koordinacije zadataka zaštite odbrambeno-bezbjednosnih organizacija i organa državne uprave zbog velikih i dugotrajnih poplava na rekama Mađarske. Ukaz je na snazi do 24. septembra.

Vrh poplavnog talasa na Odri sjutra stiže u Vroclav

Borba sa poplavama i u Poljskoj. U Vroclavu se postavljaju vreće sa pijeskom na obale rijeke Odre, a vrh poplavnog talasa u tom gradu očekuje se sjutra.

Mjesta južnije od Vroclava, kao što je Levin Brzeski, već su osjetila punu snagu poplava, pa su mnogi stanovnici spas od vode potražili na krovovima kuća.

Na kriznom sastanku u Vroclavu poljski premijer Donald Tusk hitno je zatražio informacije o posledicama poplava u gradovima kroz koje je prošao poplavni talas, a ministar finansija Andžej Domanski poručio je da su za sanaciju štete obezbijeđene dvije milijarde zlota, odnosno oko 468 miliona eura.

(VIDEO) U Poljskoj proglašeno stanje prirodne katastrofe

Borba sa visokim vodostajem na jugu Češke

Vodostaji se polako spuštaju u Češkoj, ali je poplavni talas na vrhuncu na pojedinim rijekama na jugu zemlje.

Čisti se pruga između Praga i Ostrave od rijčnih nanosa, a ministar finansija Zbinjek Stanjura rekao je da očekuje da parlament usvoji predlog rebalansa budžeta kako bi se obezbijedila pomoć poplavljenim područjima.

Iako se ne zna kolika je šteta, Stanjura očekuje da će za sanaciju biti potrebno oko 3,5 miliona eura.

Uprkos tome što su čelnici gradova koji se nalaze na rijeci Opavi zatražili odlaganje izbora za regionalne skupštine i za jednu trećinu gornjeg doma češkog parlamenta zbog toga što su pojedina biračka mjesta poplavljena i nedostatka struje, vlada je odlučila da se izbori održe, kao i da će obezbijediti montažna biračka mjesta.

Rekordne padavine u istočnoj i centralnoj Evropi je izazvalo je više faktora, u prvom planu klimatske promjene. Sve to je stvorilo savršenu oluju u kojoj su se pomiješali hladan vazduh sa Arktika i topla struja sa Mediterana, objašnjavaju stručnjaci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 22:23