/ - MIGRANTI - PHOTO BY BARBARA ZANDOVAL ON UNSPLASH
18/02/2024 u 22:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vrhovni žalbeni sud Italije: Vraćanje migranata u Libiju nezakonito

Kasacioni sud je potvrdio osuđujuću presudu kapetanu italijanskog tegljača Asso 28, koji je 2018. godine iz gumenog gumenjaka spasio 101 migranta i vratio ih u Libiju

Vrhovni žalbeni sud Italije utvrdio je da je nezakonito vraćanje u Libiju migranata koji pomorskim putem pokušavaju da se domognu Evrope, a tu odluku su pozdravile dobrotvorne organizacije i grupe za ljudska prava, penosi N1.rs.

Kasacioni sud je potvrdio osuđujuću presudu kapetanu italijanskog tegljača Asso 28, koji je 2018. godine iz gumenog gumenjaka spasio 101 migranta i vratio ih u Libiju, javlja Rojters.

Spasavanje se dogodilo u međunarodnim vodama oko 105 kilometara od Libije, saopštio je sud, a među migrantima su bili i trudnice i djeca.

Kapetan – čije je ime u presudi zatamnjeno iz razloga privatnosti – osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnih djela napuštanja maloljetnih ili nesposobnih osoba i samovoljnog iskrcavanja i napuštanja tih osoba, navodi agencija.

Međutim, kako piše Rojters, malo je vjerovatno da će ići u zatvor, pošto se u italijanskom sistemu zatvorske kazne ispod četiri godine obično ne izdržavaju iza rešetaka.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 21:02