ilustracija / - FOTO: FRONTEX TWITTER
01/10/2024 u 19:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zapadnobalkanska ruta bilježi pad neregularnih prelazaka migranata

Broj neregularnih graničnih prelaza u Evropsku uniju pao je za 39 odsto na 139.847 prelazaka u prvih osam mjeseci ove godine, prema preliminarnim podacima koje je prikupio Fronteks. Najveći pad neregularnih prelazaka ponovo je zabilježen na Zapadnom Balkanu i Centralno-mediteranske rute, sa 77 odsto odnosno 64 odsto.

Sa 2.900 oficira i osoblja raspoređenih širom kontinenta, Fronteks nastavlja da pomaže državama članicama u zaštiti vanjskih granica Evropske unije.

- Srednjomediteranska ruta nastavlja sa značajnim opadajućim trendom posljednjih mjeseci. Za period januar-avgust, ovaj migratorni put je zabilježio pad prelazaka za 64 posto na 41.250. Smanjenje u središnjem Mediteranu je u velikoj mjeri posljedica preventivnih mjera koje su poduzele tuniske, libijske i turske vlasti. Drugi faktor koji je mogao smanjiti neregularne migracijske tokove na ovoj ruti su sporazumi koje su potpisale EU i pojedine države članice sa glavnim zemljama posljednjeg polaska- navode iz Fronteksa.

Centralni Mediteran ostaje najaktivniji migratorni put u EU, ali ga blisko prati istočni Mediteran, koji je zabilježio porast od 39 odsto na 37.163.

Europol: Uhapšeno 219 osoba zbog trgovine ljudima, pronađeno više od 1.300 žrtava

- Kriminalne mreže su vrlo prilagodljive i traže nove načine da maksimiziraju svoj profit. U istočnom Mediteranu sa povećanim migracionim pritiskom iz Turske, krijumčari sve više koriste glisere da stignu do grčkih ostrva, koje je teže otkriti nego gumene gumenjake- ističu iz Fronteksa.

Broj detekcija na zapadnobalkanskoj ruti takođe je nastavio značajno opadati u prvih osam mjeseci ove godine i pao je za čak 77 odsto na nešto više od 14.669.

- Zapadnoafrička ruta nastavila je bilježiti neviđeni broj otkrivanja. Do kraja avgusta ukupan broj dolazaka na Kanarska ostrva bio je veći od 25.500, što je povećanje od 123 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Istočne kopnene granice nastavile su da bilježe veliki broj dolazaka ove godine, povećavši se za 193 posto i dostigao oko 11.270. Na ruti Kanal broj detekcija u prvih osam mjeseci 2024. porastao je za 13 posto i dostigao 41.078- navode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 19:07