/ ILUSTRACIJA: FOTO YOUTUBE
22/06/2022 u 09:25 h
portal Danportal Dan
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog sveštenika pedofila tužba protiv pape Benedikta

Podnosilac tužbe prebacuje papi da je, i pored znanja za pedofilne naklonosti sveštenika, dozvolio mu da radi sa djecom i mladima

Jedna žrtva sveštenika pedofila Petera H. podnijela je tužbu protiv pape Benedikta XVI i drugih predstavnika rimokatoličke crkve u Nemačkoj, piše B92.

Prema pisanju dnevnika „Cajt“ i javnog servisa Bavarske „Bajriše Rundfunk“, u tužbi se navodi da je papa, koji je prvi poglavar rimokatoličke crkve koji se povukao sa tog mjesta za života, znao za sve okolnosti, i dodaje da je sveštenik zlostavljao i ranije.

Podnosilac tužbe prebacuje papi da je, i pored znanja za pedofilne naklonosti sveštenika, dozvolio mu da radi sa djecom i mladima.

Naime, papa Benedikt, u vrijeme kada je bio nadbiskup Jozef Racinger, početkom 1980-tih primio je tog sveštenika u svoju biskupiju iako je bio kažnjavan zbog pedofilije. U Bavarskoj je taj sveštenik počinio djela zlostavljanja dece.

Iako su krivična djela zastarila advokat žrtve Andreas Šulc podnio je tužbu kojom treba da se utvrdi krivica crkve. Ako sud dođe do zaklučka da je sveštenik Peter H. zlostavljao podnosioca tužbe onda bi crkva mogla biti natjerana da mu plati obeštećenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 18:56