Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine / - FOTO: EPA-EFE
29/08/2024 u 07:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski: Kijev neće produžiti ugovor sa Gazpromom

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, saopštio je da ukrajinska strana neće produžavati ugovor sa kompanijom Gazprom o tranzitu ruskog gasa u Evropu.

Ugovor ističe krajem ove godine.

Prema riječima Zelenskog, nakon isteka ugovora Ukrajina se nada da će donijeti zajedničku odluku sa Evropskom unijom (EU) o tranzitu, prenosi B92.

- Ugovor sa Rusijom niko neće produžavati, na to je stavljena tačka. Što se tiče tranzita gasa od drugih kompanija, ako potražnja nekih naših evropskih kolega bude postojala, mi ćemo sa EU razmotriti njihov zahtjev- rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu.

Ugovor o transportu gasa između Gazproma i Naftogasa važi od 2019. godine. Prema uslovima, Gazprom se obavezuje da transportuje gas kroz Ukrajinu u količini od 225 milijardi kubnih metara i to 65 milijardi kubnih metara u 2020. godini i po 40 milijardi kubnih metara u naredne četiri godine.

Zelenski: Nijesam spreman da razmijenim teritorije za bezbjednosne garancije

Jedini tranzitni put za dostavu gasa u zemlje centralne Evrope, nakon havarije na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 i obustave gasovoda Jamal—Evropa, ostao je preko gasovoda Sudža. Od 6. avgusta u tom području traju borbe između ruskih i ukrajinskih vojnika, ali se isporuke vrše bez prekida, u količini od 42,4 miliona kubnih metara dnevno.

Potpredsjednik Vlade Rusije, Aleksandar Novak, saopštio je prošlog mjeseca da je Rusija spremna da nastavi isporuke gasa u centralnu i zapadnu Evropu, ali da buduće isporuke, nakon ove godine, zavise od odluke Ukrajine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 03:15