Volodimir Zelenski / - EPA
26/07/2023 u 07:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zelenski: Korupcija i izdaja se neće tolerisati

Zelenski je poslanicima rekao da više neće tolerisati one koji „iz neke vrste lične koristi“ odbijaju da podrže zakone potrebne Ukrajini da započne svoju dugu kampanju za obezbjeđivanje članstva u EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da neće tolerisati korupciju ili izdaju u vladinim poslovima dok se njegova zemlja bori da pronađe sredstva da se odbrani od ruskih osvajača.

Zelenski je uputio apel protiv korupcije u svom noćnom video-obraćanju nakon što su na vidjelo izašla dva slučaja visokog profila - hapšenja vojnog oficira za regrutaciju optuženog za masovne pronevjere i poslanika optuženog za saradnju sa Rusijom.

Prošlog mjeseca, Zelenski je najavio planove za reviziju vojnih kancelarija kako bi pokušao da eliminiše korupciju.

Taj potez je bio dio dugotrajne politike čišćenja vojnih i vladinih resora kako bi se zapadnim pobornicima Ukrajine pokazalo da je ozbiljna u borbi protiv duboko ukorijenjene korupcije, mjera koje su ključni element u dugom procesu obezbjeđivanja članstva u Evropskoj uniji.

Obični Ukrajinci koji podržavaju ratne napore bili su bijesni korupcijom, rekao je Zelenski. „Dozvolite mi da upozorim sve poslanike, funkcionere i sve koji rade kao državni službenici“, rekao je on.

Obraćajući se poslanicima, Zelenski je rekao da više neće tolerisati one koji „iz neke vrste lične koristi“ odbijaju da podrže zakone potrebne Ukrajini da započne svoju dugu kampanju za obezbjeđivanje članstva u EU.

Ranije su pravne vlasti saopštile da je šef vojnog centra za regrutaciju na jugu Ukrajine optužen za korupciju i pronevjeru držan u pritvoru, uz kauciju koja iznosi nešto više od četiri miliona dolara.

Ukrajinska Nacionalna agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je Jevhen Borisov, šef kancelarije za regrutaciju vojske u Odesi, optužen za sticanje sredstava od nešto više od pet miliona dolara bez objašnjenja.

Novikov je na konferenciji za novinare rekao da je početna istraga pokazala da je Borisov dobijao velike sume kroz kredite od poslovnih partnera, dok je Ukrajina bila izložena svakodnevnom ruskom granatiranju.

A kancelarija glavnog tužioca je saopštila da je poslanik Oleksandr Ponomarjev, osumnjičen za saradnju sa Rusijom na okupiranom jugoistoku zemlje, uhapšen do suđenja pod optužbom za izdaju.

Ponomarjovu, poslaniku izabranom za sada zabranjenu stranku optuženu za veze sa Rusijom, Okružni sud u Kijevu je odredio pritvor bez jemstva. On je ranije negirao saradnju sa Rusijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:00