Volodimir Zelenski / - SHUTTERSTOCK
20/09/2024 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski: Oko 40.000 ruskih vojnika preusmjereno iz Ukrajine u pravcu Kurska

Oko 40.000 ruskih vojnika preusmjereno je sa ukrajinskog fronta u pravcu Kurska, izjavio je u večernjem obraćanju predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Mi smo već uspjeli da preusmjerimo oko 40.000 pripadnika ruskog vojnog osoblja na ovaj pravac. Zahvaljujem svim našim borbenim brigadama, svakom vojniku, vodniku, svakom komandantu na njihovoj hrabrosti - rekao je on.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage su smanjile potencijal ruskih trupa da izvrše napade u regionu Donjecka, ali je istakao da je situacija i dalje teška u blizini gradova Pokrovsk i Kurahov, prenosi Unian.

Ukrajinski Generalštab je saopštio da su na Pokrovskom pravcu, ruske snage 36 puta pokušale da probiju ukrajinsku odbranu.

Kako se navodi, od početka rata u februaru 2022. došlo je do 163 vojna okršaja ruskih i ukrajinskih snaga.

U međuvremenu, Evropski parlament je pozvao zemlje članice EU da ukinu ograničenja koja sprečavaju Ukrajinu da koristi zapadne sisteme naoružanja za napade na ruskoj teritoriji. Tu rezoluciju podržalo je 425 evropskih poslanika, 63 su bila uzdržana, a 131 je bio protiv, piše ukrajinska agencija.

Ranije danas, kancelarija Zelenskog je potvrdila da on sledeće nedjelje putuje u SAD gdje će američkom kolegi Džozefu Bajdenu predstaviti ukrajinski “plan pobjede“.

Zelenski spremio Plan pobjede: "Nema zamrzavanja rata"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 09:15