Volodimir Zelenski / - SHUTTERSTOCK
11/06/2024 u 16:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski sa Šolcom: Dajte nam svo oružje da istjeramo Ruse

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je došlo vrijeme da se Ukrajini da svo oružje potrebno da protjera ruske okupacione snage sa ukrajinske teritorije.

Šef države je to zatražio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi RTS.

Pitanje je, kaže: "Da li je došao trenutak da nam naši partneri daju svo oružje da bismo mogli da izbacimo Ruse?!"

Napomenuo da je važno da svi pošteno sagledaju stvarnost.

Konferencija o obnovi Ukrajine: Zelenski traži i investicije u energetski sistem i oružje

- Ovaj rat se nastavlja samo zato što Putin ima mogućnost da nastavi rat, teror i napade na Ukrajinu. Kada se ograniči sposobnost Rusije da teroriše svoje susjede, Rusija će konačno biti prinuđena da pronađe put ka stvarnom miru, jer je to Putinova ključna prednost. - Kontrolisani raketni udari vazdušnih bombi, udaranje bespilotnih letjelica Zajedno moramo da obezbijedimo zamračenje ruskog terora kako bismo izvukli mogućnost pravog mira iz zamračenja i zajedno sa Njemačkom to možemo da uradimo - poručio je Zelenski.

Šolc: Isporučićemo treći sistem "patriot", "iris", "gepard"

Njemačka će u bliskoj budućnosti prenijeti Ukrajini dodatna sredstva za zaštitu neba i nadam se da će se njemačkoj inicijativi pridružiti i druge zemlje, poručio je Šolc.

- Isporučićemo treći sistem `patriot`, kao i sistem `iris-t` SLM, `gepard`, projektile i artiljerijsku municiju u narednim nedjeljama i mjesecima - najavio je Šolc.

Kancelar je bezbjednosni sporazum potpisan između dveij države, nazvao garancijom za budućnost Ukrajine i za biznismene koji rade ili planiraju da rade u toj državi.

- Danas u Berlinu nastavljamo da radimo za jaku, slobodnu, evropsku Ukrajinu. Kada govorimo o rekonstrukciji Ukrajine, govorimo o rekonstrukciji buduće nove članice EU -  dodao je Šolc.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:47